Евентуален конфликт между САЩ и Китай би бил "непоносимо бедствие". Това заяви китайският министър на отбраната Ли Шанфу по време на международната конференция за сигурност "Диалогът Шангри-Ла" в Сингапур.

Именно заради това Китай щял да търси диалог вместо конфронтация.

Според Шанфу светът е достатъчно голям, за да могат Китай и САЩ да растат заедно. Това изказване обаче идва дни, след като той отказа да се срещне с американския си колега очи в очи.

"Китай и САЩ имат различни системи и са различни в много други отношения", каза той в реч, която отбеляза първото му значимо международно обръщение, откакто беше назначен за министър на националната отбрана на Китай през март.

САЩ се разочароваха от отказа на Китай за среща на военните министри

САЩ се разочароваха от отказа на Китай за среща на военните министри

Лойд Остин се опасява, че ще се случи инцидент, който бързо ще излезе извън контрол

"Това обаче не трябва да пречи на двете страни да търсят обща основа и общи интереси за разширяване на двустранните връзки и задълбочаване на сътрудничеството", смята Шанфу. По думите му е безспорно, че един тежък конфликт между САЩ и Китай ще доведе до непоносима световна катастрофа.

Връзките между Вашингтон и Пекин са силно обтегнати по редица въпроси, включително и по отношение на Тайван и териториални спорове в Южнокитайско море.

Докато делегатите на срещата на върха обсъждаха рисковете от злополуки и грешни изчисления на фона на тези напрежения, ВМС на САЩ казаха, че китайски разрушител е направил "опасни" маневри близо до американски военен кораб в Тайванския проток в събота.

Китайските военни пък разкритикуваха Съединените щати и Канада за "умишлено провокиране на риск", след като военните им кораби организираха рядко съвместно плаване през чувствителния пролив.

Според Индийско-тихоокеанското командване на САЩ корабите са работили рутинно и в свободни води.

След речта на Шанфу, пенсионираният ветеран китайски дипломат Цуи Тианкай призова Съединените щати да облекчат разполагането на военни сили в близост до Китай в акт на "добра воля", ако преговорите на високо ниво в областта на отбраната между двете суперсили бъдат подновени.

Ключова визита на САЩ в Пекин

Ключова визита на САЩ в Пекин

Сближаване на позиции