Китай отхвърли искането на САЩ за среща между министрите на отбраната на годишен форум по сигурността в Сингапур този уикенд, което е нов знак за напрежение между двете страни предава Ройтерс.

"През нощта КНР информира САЩ, че са отхвърлили поканата ни от началото на май към министър Остин да се срещне с министъра на националната отбрана на КНР Ли Шанфу в Сингапур", се казва в изявление на Пентагона за Wall Street Journal.

Пентагонът каза, че вярва в откритата комуникация, "за да гарантира, че конкуренцията няма да премине в конфликт".

Миналата седмица говорителят на Белия дом Джон Кърби каза, че има дискусии от Министерството на отбраната за започване на преговори между Лойд Остин и неговия китайски колега, който беше назначен за министър на отбраната през март.

Също миналата седмица министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо и китайският министър на търговията Ван Вентао размениха мнения относно търговските, инвестиционните и експортните политики на среща във Вашингтон, която отбеляза първия обмен между САЩ и Китай на ниво министри от месеци.

Остин и Ли ще бъдат в Сингапур, за да присъстват на ежегодния форум "Шангри-Ла", който се открива в петък - неформална среща на служители от отбраната и анализатори, на който често се провеждат паралелни двустранни срещи.

Очаква се и двамата министри да проведат двустранни срещи с колеги от целия регион.

Китайските власти все още не са обяснили решението на Ли да откаже срещата, но някои анализатори по сигурността казаха, че раздразнението на Пекин от санкциите на САЩ срещу китайския министър е вероятната причина.

Ли, за когото експертите по сигурността казват, че е ветеран от усилията за модернизация на Народноосвободителната армия на Китай, е под санкции на САЩ от 2018 г. насам заради закупуването на бойни самолети и оборудване от основния руски износител на оръжие, "Рособоронекспорт".

Ли е член на Централната военна комисия, върховният отбранителен орган на Китай, който се командва от президента Си Дзинпин.

Китай гледа към оръжията на САЩ за Тайван и се стяга за война

Китай гледа към оръжията на САЩ за Тайван и се стяга за война

Тайванският въпрос - червена линия в отношенията между Пекин и Вашингтон