Китайската народна освободителна армия ще осуети всеки опит на тайванските сепаратисти да се изолират от Китай чрез закупуване на оръжия от Вашингтон. Това заяви говорителят на китайското министерство на отбраната старши полковник Тан Кефей, цитиран от ТАСС.

Той посочи, че армията ще засили подготовката си за война.

Относно плана на Вашингтон да достави на Тайпе оръжия на стойност 500 милиона долара, Тан подчерта, че въоръжените сили на Китай продължават да засилват военното обучение и се подготвят за война.

Решително ще смажем сепаратистките стремежи за така нареченото движение за независимост на Тайван, както и опити за каквато и да е намеса отвън, предупреди той.

Китай санкционира две оръжейни компании на САЩ заради оръжията за Тайван

Китай санкционира две оръжейни компании на САЩ заради оръжията за Тайван

Lockheed Martin и Raytheon Technologies са включени в "списък с ненадеждни субекти"

Говорителят увери, че китайската армия "твърдо ще защитава суверенитета и териториалната цялост на страната си".

"Предупреждаваме Демократическата прогресивна партия (управляващата в Тайван - б.р.) и сепаратистките сили, че опитите да изолират острова от континентален Китай чрез американски оръжия ще ги отведат в задънена улица", изтъкна той.

По негови думи тайванският въпрос трябва да се разглежда като червена линия в отношенията между Китай и САЩ, която никога не трябва да се пресича.

По-рано този месец стана ясно, че по разпореждане на американския президент Джо Байдън Съединените щати се готвят да ускорят доставката на оръжия на стойност 500 милиона долара за Тайван, като използват същата ускорена процедура като прилаганата за оръжейните доставки за Украйна. Съгласно Закона за разрешение за национална отбрана от 2023 г. президентът на САЩ има право да похарчи до 1 милиард долара за пакет от военна помощ за Тайван.

Съединените щати прекъснаха дипломатическите си връзки с Тайван през 1979 г. и установиха отношения с Китай. Въпреки че официално признава политиката на "единен Китай", Вашингтон същевременно продължава да поддържа контакт с Тайпе и въоръжава острова.

Напрежението в района на Тайванския проток сериозно ескалира, след като бившият председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети острова през август 2022 г., което предизвика остри критики от страна на Пекин.

Китай заплаши САЩ с последствия, ако не спрат оръжията за Тайван

Китай заплаши САЩ с последствия, ако не спрат оръжията за Тайван

Пекин обвини Вашингтон в изостряне на напрежението в Тайванския проток