Китай наложи санкции на две американски оръжейни компании заради продажбите на оръжие за Тайван, съобщава "Ройтерс".

Министерството на търговията на страната постави Lockheed Martin Corp и Raytheon Technologies Corp в "списък с ненадеждни субекти".

Мярката идва на фона на повишеното напрежение между двете страни, след като американската армия свали - както тя твърди - китайски шпионски балон, и ден след като Пекин предупреди за "контрамерки срещу съответните американски субекти, които подкопават суверенитета и сигурността на Китай".

На производителите Lockheed Martin и Raytheon Missile and Defence Corporation - дъщерно дружество на Raytheon Technologies, е забранено да "се занимават с дейности по внос и износ, свързани с Китай", посочват от министерството на търговията.

Китай заплаши САЩ с последствия, ако не спрат оръжията за Тайван

Китай заплаши САЩ с последствия, ако не спрат оръжията за Тайван

Пекин обвини Вашингтон в изостряне на напрежението в Тайванския проток

Пекин също така забранява на фирмите да инвестират в Китай, не разрешава на висшия мениджмънт да влиза в страната, анулира разрешенията за пребиваване на всеки техен служител в Китай и налага глоби, които са двойно по-високи от договорените суми за техните продажби на оръжия за Тайван.

Не е ясно как Китай ще наложи подобни глоби, които страната настоява да бъдат платени в рамките на 15 дни.

През февруари миналата година Китай отново санкционира двете фирми заради продажбата на оръжия на стойност 100 милиона долара на Тайван - самоуправляващ се остров, който Пекин счита за своя територия.

В два предишни случая Китай също обяви санкции срещу Lockheed и Raytheon - през 2019 г. и 2020 г., въпреки че Пекин така и не обясни какво включват тези санкции или как са били наложени.

Съединените щати не продават оръжия на Китай. Въпреки това страната е обвързана от Закона за отношенията с Тайван от 1979 г. да осигурява на острова средства да се отбранява. Продажбите на оръжия на САЩ обаче винаги предизвикват гнева на Китай.

САЩ продават оръжия за над 425 млн. долара на Тайван

САЩ продават оръжия за над 425 млн. долара на Тайван

Решението вероятно ще разгневи Китай