В неделя 14-ото Общокитайско събрание на народните представители одобри генерал Ли Шанфу за следващ министър на отбраната, независимо че е подложен на санкции от страна на САЩ заради военното сътрудничество с Русия.

Ли, който замества Вей Фънхе, беше санкциониран от правителството на САЩ през 2018 г. за сделки, при които Русия е прехвърлила на Китай бойни самолети Су-35 и оборудване, свързано с ракетната система земя-въздух С-400.

Този ход идва на фона на обтегнатите отношения между Вашингтон и Пекин, напоследък заради инцидента с балона за наблюдение, кризата в Тайван и предполагаемите китайски намерения да предоставят оръжия на Москва.

Ли Шанфу е роден през 1958 г. в Чънду, административния център на югозападната китайска провинция Съчуан. Той е второ поколение войник - баща му Ли Шаодзъ се сражава в Китайската гражданска война, както и в антияпонската война, и се издига до заместник-командир на железопътните войски на Народноосвободителната армия на Китай (НОАК).

От 1978 до 1982 г. Ли Шанфу учи в Университета за отбранителни науки и технологии на НОАК (Чанша, административен център на провинция Хунан).

След дипломирането си започва работа като техник на космодрума Сичан в югозападната провинция Съчуан. По-голямата част от кариерата си прекарва на космодрума Байконур, където служи общо 31 години.

Ли Цян избран за премиер на Китай
Обновена

Ли Цян избран за премиер на Китай

Един от най-доверените приближени на президента Си Дзинпин

През 2003 г., на 45-годишна възраст, Ли Шанфу е повишен в длъжност началник на космодрума, а през 2006 г. е повишен в чин генерал-майор.

По време на неговото ръководство през 2007 г. космодрумът в Сичан участва в изпитанието на китайското противоспътниково оръжие. Той изстрелва ракета от мобилна пускова установка, която поразява китайски метеорологичен спътник в орбита. През 2010 г. от космодрума е изстреляна автоматичната лунна мисия "Чанъе-2".

През 2013 г. Ли Шанфу става началник на щаба на отдела за общо въоръжение и военно оборудване на НОАК, който отговаря за техническото преоборудване на въоръжените сили и разработването на нови оръжия, а през 2014 г. е назначен за заместник-началник на отдела.

През 2016 г. Ли Шанфу става заместник-командир и началник на щаба на Силите за стратегическа поддръжка на НОАК, които са създадени в резултат на мащабна военна реформа, започната през 2015 г.

Си Дзинпин избран за президент на Китай за трети път

Си Дзинпин избран за президент на Китай за трети път

Безпрецедентният мандат, който утвърждава властта и единтвото

През септември 2017 г. е назначен за началник на Службата за развитие на въоръжението към Централния военен съвет на КНР, която също е създадена в резултат на реформата. Той наследява Джан Юся, който е назначен за заместник-председател на Централния военен съвет на НОАК.

След 19-ия конгрес на Китайската комунистическа партия през 2017 г. Ли Шанфу се присъединява към Централния комитет и през 2019 г. е повишен в чин генерал.