Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън в телефонен разговор с лидера на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо обсъди ситуацията в Боливарска република Венецуела. Това съобщи във вторник пресслужбата на Държавния департамент.

"Блинкън подчерта значението на връщането към демокрацията във Венецуела чрез свободни и честни избори. Държавният секретар ... описа нашите усилия да работим със съмишленици, включително ЕС, групата от Лима, Организацията на американските държави и Международната контактна група за увеличаване на многостранния натиск... за мирен демократичен преход", - се казва в съобщението.

Венецуела гони посланика на ЕС

Венецуела гони посланика на ЕС

В отговор на новите санкции

Освен това страните обсъдиха хуманитарната ситуация във Венецуела. "Държавният секретар Блинкън приветства усилията за намиране на решения за облекчаване на страданията на венецуелците и обяви намерението на САЩ да продължат да оказват помощ", добави външното министерство.

През последните месеци Венецуела и ЕС са в дипломатична война, заради подкрепата на Общността за опозицията в латиноамериканската страна.