Националното събрание на Венецуела призова във вторник правителството да изгони посланика на Европейския съюз в Каракас в отговор на новите санкции на ЕС срещу 19 венецуелски служители. Асамблеята, която се контролира от партията на президента Николас Мадуро, одобри споразумение за отхвърляне на санкциите и планира да призове държавния глава да обяви за персона нон грата ръководителя на дипломатическата делегация от ЕС Изабел Педроса, за да се пристъпи към нейното експулсиране, предаде АФП.

Текстът, единодушно одобрен от депутатите, също така призовава за преразглеждане на споразумението за присъствието на ЕС в Каракас. "Гласувам с две ръце представителят на Европейския съюз да бъде обявен за персона нон грата", заяви председателят на Асамблеята Хорхе Родригес, преди да призове за гласуване.

Венецуела осъди санкциите на ЕС, обвини в слугуване на САЩ

Венецуела осъди санкциите на ЕС, обвини в слугуване на САЩ

Съветът на ЕС удължи санкциите срещу Венецуела с една година

Правителството на Венецуела заяви във вторник, че външният министър Хорхе Ареаса ще се срещне с Педроса в сряда, заедно с посланици и дипломатически представители от Франция, Германия, Испания и Холандия.

На 29 юли, след предходен кръг от европейски санкции, Мадуро обяви Брилянте Педроса за персона нон грата и ѝ даде 72 часа да напусне страната. Когато срокът изтече обаче, правителството отстъпи.

Министрите на външните работи на страните членки на ЕС се съгласиха да санкционират 19 представители на Венецуела за "подкопаване на демокрацията" и нарушаване на човешките права. Така общо 55 членове от режима на президента Николас Мадуро са със замразени активи и забрана за пътуване в Общността.

Европейският съюз разшири санкциите, след като отхвърли резултатите от парламентарните избори през декември. Тогава Мадуро спечели пълен контрол над парламента след бойкот на опозицията.

В съобщението на ЕС се казва, че добавените в списъка физически лица са отговорни за подкопаване изборните права на опозицията и демократичното функциониране на Народното събрание, за сериозно нарушаване на човешките права и ограничаване на основните свободи.

Общността започна да налага санкции на Венецуела през 2017 г., а също въведе и оръжейно ембарго.

ЕС удължи санкциите срещу Венецуела с една година

ЕС удължи санкциите срещу Венецуела с една година

36 лица са санкционирани