Президентът на Венецуела Николас Мадуро отхвърли в четвъртък решението на Съвета на Европейския съюз (ЕС) за удължаване на санкциите срещу страната, като отбеляза, че блокът играе скандална и тъжна роля и копира мерките на САЩ, предаде teleSUR.

Президентът също така обвини американските власти в насърчаване на международна кампания срещу неговото правителство, като същевременно осъди икономическите и финансовите санкции на администрацията на президента Доналд Тръмп, включително тези срещу петролната компания Petroleos de Venezuela (PDVSA).

Президентът Мадуро подчерта, че длъжностните лица на ЕС поддържат арогантно и върховно отношение към Венецуела, следвайки инструкциите на правителството на САЩ.

Припомняме, че Съветът на ЕС удължи санкциите срещу Венецуела с една година до 14 ноември 2021 г.

ЕС удължи санкциите срещу Венецуела с една година

ЕС удължи санкциите срещу Венецуела с една година

36 лица са санкционирани

Решението е взето на фона на продължаващата политическа, икономическа, социална и хуманитарна криза в латиноамериканската страна, постоянните действия за подкопаване на демокрацията, върховенството на закона и спазването на човешките права.

Мерките включват оръжейно ембарго и забрана за изнасяне на оборудване, използвано за вътрешни репресии, а също така забрана за пътуване и замразяване на активи. 36 лица са санкционирани. Те са отговорни за нарушаване на човешките права и подкопаване на демокрацията и върховенството на закона.

Според ЕС тези мерки трябва да помогнат за насърчаване на демократични решения, които да доведат до политическа стабилност и разрешаване проблемите на народа. Мерките са гъвкави и обратими, за да не вредят на венецуелския народ.

Венецуела "отговаря" на US санкциите със Закон за блокадата

Венецуела "отговаря" на US санкциите със Закон за блокадата

САЩ наложиха през септември поредни санкции на властта в Каракас

Удължаването на санкциите влезе в сила от 13 ноември.