Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън ще се срещне в четвъртък с висшия китайски дипломат Ван И, докато официални лица се събират в Индонезия за срещи на АСЕАН.

Това съобщи Държавният департамент, обявявайки поредната важна среща със съперничеща си суперсила, пише "Ройтерс".

Ван представлява Китай на срещите в Джакарта на Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия и партньорските страни, тъй като външният министър Цин Ган няма да присъства поради здравословни причини.

Припомня се, че Блинкън се срещна с двамата китайски висши представители в Пекин миналия месец, с което отбеляза първото посещение в Китай на държавен секретар на САЩ от пет години. Срещата имаше за цел да внесе стабилност.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън посети Китай по-рано този месец, а пратеникът по климата Джон Кери ще посети следващата седмица.

Блинкън провел конструктивни разговори в Китай

Блинкън провел конструктивни разговори в Китай

Въпреки старите спорове между държавите

Посланикът на Китай в Съединените щати проведе рядка среща в Пентагона в сряда с висшия служител на отбраната на САЩ за Азия, каза Пентагонът, в разговори, последвали критиките на САЩ за нежеланието на Китай да участва във военни комуникации. Анализаторите виждат срещите като част от усилията да се разчисти пътя за среща на върха между президента Джо Байдън и китайския президент Си Дзинпин по-късно през годината, но напрежението остава високо.

Във вторник воденият от САЩ алианс НАТО издаде остро формулирано комюнике на среща на върха в литовската столица Вилнюс, в което се казва, че Китай предизвиква неговите интереси, сигурност и ценности със своите "амбиции и политики на принуда".

Пекин отвърна на обвинението и заяви, че се противопоставя на всеки опит на военния алианс да разшири отпечатъка си в Азиатско-тихоокеанския регион. Миналата седмица високопоставеният служител на Държавния департамент за Източна Азия Даниел Критенбринк каза, че Блинкън ще работи с членовете на АСЕАН в Джакарта в отговор на "възходяща тенденция на  безотговорни китайски действия".

Блинкън: Тайван е проблем за целия свят

Блинкън: Тайван е проблем за целия свят

Бунтът в Русия показва провалът на Путин, а където отиде Пригожин по света, следва смърт и разрушение