Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън на пресконференция във Вашингтон коментира контраофанзивата на Украйна.

Той заяви, че Белият дом не се съмнява в успеха на Киев да си върне заграбените от Русия украински земи и че САЩ са решени да продължат да оказват максимална подкрепа на Украйна, за да може тя да постигне успех на бойното поле, обобщи АП.

Блинкън обеща на Украйна нов впечатляващ пакет от политическа и практическа помощ, който според държавния секретар на САЩ може да се очаква да бъде обявен на предстоящата среща на върха на НАТО във Вилнюс през юли.

Въпреки това Блинкън заяви, че е твърде рано да се оценява напредъкът на украинската контраофанзива. Той обаче изрази надежда, че успехът ѝ ще принуди руския президент Владимир Путин да започне преговори за прекратяване на агресията.

"Успехът на контранастъплението ще доведе до два резултата: ще засили позициите на Украйна на всяка маса за преговори, а също така ще доближи възможността Путин най-накрая да се съсредоточи върху преговорите за прекратяване на войната, която той започна", каза Блинкен.

"В този смисъл контраофанзивата наистина може да приближи мира, а не да го отдалечи", добави държавният секретар на САЩ.

В събота украинският президент Володимир Зеленски, говорейки на пресконференция с канадския министър-председател Джъстин Трюдо, призна, че в Украйна се провеждат "контраофанзивни отбранителни операции".

Зеленски подчерта, че командирите на различните направления са положително настроени.

Блинкън за стратегическия провал на Русия

Блинкън за стратегическия провал на Русия

Когато един свободен народ като украинския има зад гърба си подкрепата на свободните нации по света - които признават свободата си - техните права и сигурност са неразривно свързани, силата, която притежават, не е просто огромна - тя е неудържима