Близо половин милион нелегални имигранти са пристигнали в Гърция през последните три месеца на 2015 г., повечето от които след това са се придвижили на север през Балканите.
Това показват новопубликувани данни на Агенцията за външните граници на ЕС „Фронтекс”, съобщава „Ройтерс”.

„Фронтекс”, която обобщава данните за броя на нелегалните преминавания на границите, е засякла 484 хил. подобни инциденти по маршрута от Турция към Гърция между октомври и декември, и 466 хил. по маршрута през Западните Балкани, особено хора, които влизат отново в Европейския съюз на хърватската граница от Сърбия.  

Така общият брой на нелегалните преминавания на границите на ЕС, които не са използвали контролно-пропускателните пунктове, са 978 300 в четвъртото тримесечие на 2015-а, което е рекорд откакто „Фронтекс” започна да събира тези данни през 2007 г.

От тези, които са пристигнали в Гърция, най-вече на островите край турския бряг, 46% са били сирийци и 28% афганистанци.

Отчита се спад на пристигналите мигранти в Италия от Либия, но се отбелязва рязко увеличение на пристигналите в Испания от Мароко, макар и да не става дума за много голямо количество хора. Имало е 2 800 нелегални преминавания през четвъртото тримесечие през маршрута през Западното Средиземноморие, което е рекорд за този сезон и двойно увеличение спрямо същия период на 2014 г.