Броят на наркозависимите в Афганистан в момента е 3,5 милиона, или 9% от 39-милионното население на страната.

Това съобщи на пресконференция в столицата Кабул в събота заместник-министърът на здравеопазването Абдул Бари Омар, назначен от движението на талибаните, които управляват в страната.

"Три и половина милиона души в страната са зависими. Всеки от тях приема през денонощието количество наркотици на стойност около три щатски долара", каза Омар, цитиран от местния телевизионен канал TOLONews.

Бум на опиумен мак в Афганистан

Бум на опиумен мак в Афганистан

Една от причините е използването на достъпна технология

Според ООН, площта обработваемата земя, използвана за незаконно отглеждане на опиумен мак през 2020 г., се е увеличила с 37% в сравнение с предходната година. Това е третият най-висок резултат, регистриран някога в страната.

В края на 2020 г.Афганистан държи 85% от световното производство на опиум, което дава около 6%-11% от БВП на страната. Към този момент ООН оценява броя на пълнолетните афганистанци, пристрастени към наркотици, на 2,4 милиона.

САЩ сменя тактиката за борба с отглеждането на мак в Афганистан

САЩ сменя тактиката за борба с отглеждането на мак в Афганистан

По време на срещата на Г8 Ричард Холбрук призна, че досегашните мерки са били провал

По време на управлението на талибаните през 1996-2001 г. производството и контрабандата на наркотици бяха основният източник на приходите на тяхното правителство. Въпреки създаването на Върховната комисия за контрол на наркотиците по това време повече от 96% от целия опиумен мак е отглеждан в Афганистан.