Близо 130 млн. паунда струва организацията на референдума за Брекзит през 2016 г., коментира регулаторният орган на Обединеното кралство по повод призивите на някои политици за второ гласуване, съобщава "Ройтерс".

Оперативните разходи, включващи персонал, повишаване на информираността на обществеността за референдума, подготовка на избирателни секции, администриране на бюлетини и преброяване на гласовете възлизат на 129,1 милиона паунда, се казва в доклад на британската избирателна комисия.

Докладът не покрива разходите за кампании или разходи за излъчвания във връзка с референдума.

Почти 33,6 милиона души, избирателна активност от 72,2%, гласуваха в референдума от юни 2016 г., в който участват 41 050 избирателни секции, обслужвани от 107 100 служители. Повече от 51,500 служители проверяват и броят бюлетините.

Резултатът е 52% от гласовете са за напускане на ЕС, а останалите 48% са за оставане в ЕС и от тогава британското правителство се бори с резултата, а министър-председателят Тереза ​​Мей се опитва да сключи сделка за развод с ЕС, която е благоприятна за Британия.

Гневната Мей се скара на Юнкер

Гневната Мей се скара на Юнкер

Исканията на Мей са "мъгляви" и "неясни"

Сегашната парламентарна безизходица по отношение на споразумението за оттегляне и загрижеността на Обединеното кралство, че може да напусне ЕС без сделка и споразумение, стимулира нарастващите призиви за втори референдум за отношенията на Великобритания с Европейския съюз.

Сред водещите фигури, които настояват за прегласуване, са бившият премиер Тони Блеър, който заяви днес, Великобритания и ЕС трябва да подкрепят втори референдум, защото вероятно парламентът няма да постигне споразумение.

Неспособността на премиера Тереза Мей да извлече отстъпки от лидерите на ЕС на срещата в четвъртък показва пълен провал на британската дипломация, коментира Найджъл Фараж.

Демократичната юнионистка партия на Северна Ирландия, която подкрепя правителството на малцинството на премиера Мей, отправи предупреждение към лидера на Великобритания: Опълчете се на ЕС за Брекзит.