Броят на бежанците по света се е увеличил през първата половина на 2021 г. и вече достига почти 21 млн. души. Това показват данни от доклада Mid-Year Trends за периода януари-юни 2021 г., изготвен от Агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН).

Пет са държавите, от които идват най-много нови бежанци - Централноафриканска република (71 800), Южен Судан (61 700), Сирия (38 800), Афганистан (25 200) и Нигерия (20 300). 

Тревожна тенденция е нарастването на случаите на принудително разселване. Повече от 84 млн. души са били принудени да напуснат домовете си поради конфликти, насилие и последици от изменението на климата, като за първите шест месеца от годината те са се увеличили с 1,5 милиона. До голяма степен това се дължи на нарастване броя на вътрешно разселените лица, които бягат от различни конфликтни зони, повечето от които в Африка.

The Guardian: Мрачни случки по границите на Европа сочат, че се задава и по-лошо

The Guardian: Мрачни случки по границите на Европа сочат, че се задава и по-лошо

Три показателни истории от три различни краища на Европа

"Международната общност не успява да предотврати насилието, преследването и нарушенията на правата на човека, които продължават да бъдат основната причина милиони хора да напускат домовете си", заяви Филипо Гранди, Върховен комисар на ООН за бежанците.

По думите му климатичните промени допълнитено усложняват ситуацията в различни региони на света.

Русия вижда мрежа от опасни бежанци над Европа

Русия вижда мрежа от опасни бежанци над Европа

За 20 г. Европа е загубила умения и способности да защитава интересите си, слаба е и силните няма да простят

Към момента около 51 милиона души са разселени в пределите на собствената си държава. През първата половина на 2021 г. най-голямо нарастване на вътрешно разселените лица се наблюдава в Африка, включително в Демократична република Конго (1,3 милиона) и в Етиопия ( 1,2 милиона), в която в момента има ескалиращ конфликт и хуманитарна криза.