Глобалното затопляне е на път да достигне катастрофални нива, които далеч надхвърлят ограниченията, заложени в Парижкото споразумение за климата, пише "Гардиън".

Според проучване, оповестено на климатичната конференция Cop26 в Глазгоу, до края на този век ръстът на температурите ще надмине 2,4 градуса по Целзий, ако се вземат предвид краткосрочните цели, които държавите са си поставили.

Това би надхвърлило значително горната граница от 2 градуса по Целзий, под която светът трябва да остане според Парижкото споразумение, както и много по-безопасната граница от 1,5 градуса, за която се работи по време на Cop26.

Кери за Cop26: Добро начало, но предстои много работа

Кери за Cop26: Добро начало, но предстои много работа

Надява се проблемът да бъде взет с цялата му сериозност от държавите

При ниво от 2,4 градуса екстремните метеорологични явления - покачване на морското равнище, суша, наводнения, горещини и по-силни бури - биха причинили опустошения по целия свят.

Стойността е в рязък контраст с оптимистичните прогнози, публикувани миналата седмица, според които затоплянето може да бъде задържано до 1,9 или 1,8 градуса благодарение на поетите ангажименти по време на конференцията.

Тези оценки обаче се основават на дългосрочните цели, поставени от държави като Индия, трети по големина замърсител в света, която се стреми към нулеви вредни емисии до 2070 г.

За разлика от това, отрезвяващата прогноза за покачване на температурата с 2,4 градуса по Целзий, направена от Climate Action Tracker (CAT), най-уважаваната коалиция за анализ на климата в света, се основава на краткосрочните цели на държавите за следващото десетилетие.

Млади активисти срещу климатичните промени протестираха в Глазгоу

Млади активисти срещу климатичните промени протестираха в Глазгоу

Младежите не са доволни от поетите досега ангажименти на конференцията COP26

Учените вече предупредиха, че при ръст от над 1,5 градуса на температурните увеличения някои от вредите върху климата на Земята ще станат необратими.