Конференцията по проблемите на климата Cop26, която се провежда в Глазгоу, Шотландия, демонстрира по-голямо чувство за спешност и фокусиране върху проблема от всякога. Това заяви пратеникът на САЩ за климата Джон Кери, цитиран от Evening Standart. В същото време, той предупреди, че "работата все още не е свършена".

Кери приветства готовността от предприемането на конкретни мерки, оповестени в първите дни на срещата на върха за климата в Глазгоу. Той призна, че е бил изненадан от предложението на шефа на Международната енергийна агенция (IEA) Фатих Бирол, че ако бъдат изпълнени всички обещания, които страните са поели до момента, може да бъде ограничено глобалното затопляне до 1,8 C, но това беше потвърдено от други модели.

"Думите не означават достатъчно, освен ако не бъдат приложени, това е само началото. Това е 10-годишно състезание, припомни той.

ЕК: Ограничаването на глобалното затопляне до 1,5 градуса е възможно

ЕК: Ограничаването на глобалното затопляне до 1,5 градуса е възможно

Средната температура на земната повърхност през 2011-2020 г. е с 1,09 градуса по Целзий

Запитан колко често иска нациите да преразглеждат своите действия в областта на климата до 2030 г., Кери каза, че времевата рамка ще трябва да бъде договорена от страните. Той каза, че би било "небрежно" да излезем от Cop26 с твърде дълъг хоризонт.

Той каза, че до края на конференцията може да има "критична маса" от страни, които се движат по начин, който поддържа 1,5C жив.

"Всички трябва да настояваме за амбицията си напред", каза той, добавяйки, че това е трудна задача, но е изпълнима, за да направим Глазгоу успешен.

Страшни констатации: светът е много далеч от ограничаването на глобалното затопляне

Страшни констатации: светът е много далеч от ограничаването на глобалното затопляне

Светът се е запътил към климатична катастрофа

Припомняме, че по-рано днес бившият вицепрезидент на САЩ Ал Гор каза, че е постигнат напредък в справянето с повишаващите се глобални температури, но предупреди конференция на ООН за климата за ужасни последици, ако страните не изпълнят обещанията си.

Гор, който сподели Нобеловата награда за мир за 2007 г. за работата си по информирането на света за изменението на климата, използва обръщението си на основната сцена на срещата на върха на COP26, за да оцени първата седмица от събитието.

Припомняме, че целта на COP26 в Глазгоу е да бъдат поети достатъчно ангажименти на национално ниво за намаляване на емисиите на парникови газове - главно от изкопаеми горива - за да може повишаването на средната глобална температура да не надхвърля 1,5 градуса по Целзий, което според учените е повратна точка към много по-екстремни метеорологични явления.

За тази цел ООН иска от държавите до 2030 г. да намалят наполовина емисиите си спрямо нивата от 1990 г., а до 2050 г. да постигнат дори нулеви емисии. Това би означавало, че планетата няма да отделя повече затоплящи климата газове от количеството, което поглъща от атмосферата.

Байдън: Китай и Русия бойкотираха COP26

Байдън: Китай и Русия бойкотираха COP26

Пита защо лидерите не са присъствали на конференцията за климата

До момента на климатичната конференция бяха постигнати договорености за постепенен отказ от употребата на въглища през следващите десетилетия, макар че най-големият им потребител в света - Китай, не се включи в тях. Много държави обещаха също така да намалят обезлесяването и да ограничат метана.

В същото време конференцията бе съпътствана и от протести.

Хиляди млади активисти преминаха в петък по улиците на Глазгоу, за да поискат от световните лидери на конференцията на ООН за климата да предпазят бъдещето им от климатичните промени..

Участниците в шествието носеха плакати и знамена с послания, които отразяваха разочарованието им от решения, което шведската активистка Грета Тунберг определи като "врели некипели" след години на глобални преговори за климата.