Постигането на целта за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса все още е постижимо, но това ще изисква бързо намаляване на въглеродните емисии по целия свят. Заместник -председателят на Европейската комисия (ЕК) Франс Тимерманс написа това в "Туитър", коментирайки публикуването на следващия доклад на Междуправителствената комисия по изменението на климата (IPCC). "Докладът на IPCC демонстрира огромната спешност, с която трябва да се действа сега за справяне с климатичната криза. Не е късно да се ограничи ускоряването на изменението на климата, но само ако действаме сега", пише Тимерманс.

Той припомни, че в своята климатична стратегия Европейската комисия "предлага мерки във всички сектори на икономиката за преминаване към климатична неутралност" - нулеви емисии на парникови газове. "Това обаче е глобална криза, за да запазим целта от 1,5 градуса постижима, трябва да постигнем нулеви емисии в световен мащаб и по -бързи политически решения, за да го направим. Международната конференция на ООН по климата в Глазгоу (през есента на 2021 г.) трябва да бъде този момент, когато светът ще каже "Стига!"", - написа заместник -ръководителят на ЕК. Експертен доклад Докладът на IPCC прогнозира, че морското равнище на Земята ще се повишава в продължение на векове поради затоплянето на океаните и топенето на ледовете. До 2100 г., според сценариите, дадени в доклада, увеличението ще бъде от 0,28 на 1,01 метра, а до 2150 г. - от 0,37 до 1,88 метра.

Подчертава се, че увеличаването на обема на парниковите газове в атмосферата "явно е причинено от човешката дейност". През 2019 г. концентрацията на въглероден диоксид е най -високата поне за последните 2 милиона години. Средната температура на земната повърхност през 2011-2020 г. е с 1,09 градуса по Целзий по-висока от средната температура от 1850-1900 г. В същото време експертите на IPCC не изключват, че "приносът" на човешката дейност към този растеж е около 1,07 градуса.

Те обръщат внимание на влиянието на икономическата активност върху промяната в характера на валежите, която стана по -обилна в редица региони, върху намаляването на площта на снежната покривка в Северното полукълбо и ледената покривка на Гренландия. През 2081-2100 г., според прогнозата на учените, температурата на Земята ще бъде с 1 до 1,8 градуса по-висока от средната за 1850-1900 г., при условие че емисиите на парникови газове са изключително ниски. Ако емисиите са много високи, тогава температурата на планетата ще надхвърли показателите от 1850- 1900 с 3,3-5,7 градуса.