Хиляди млади активисти преминаха в петък по улиците на Глазгоу, за да поискат от световните лидери на конференцията на ООН за климата да предпазят бъдещето им от климатичните промени, предаде Ройтерс.

По време на конференцията COP26 в Глазгоу, Шотландия, лидерите на гражданското общество доминираха в дискусиите, които включваха обещания за постепенно спиране на използването на въглища, намаляване на вредните парникови емисии и ограничаване на обезлесяването.

Активистите не са доволни от поетите досега ангажименти, много от които са доброволни или са с краен срок от десетилетия.

Участниците в шествието носеха плакати и знамена с послания, които отразяваха разочарованието им от решения, което шведската активистка Грета Тунберг определи като "врели некипели" след години на глобални преговори за климата.

Целта на COP26 в Глазгоу е да бъдат поети достатъчно ангажименти на национално ниво за намаляване на емисиите на парникови газове - главно от изкопаеми горива - за да може повишаването на средната глобална температура да не надхвърля 1,5 градуса по Целзий, което според учените е повратна точка към много по-екстремни метеорологични явления.

"Копаем собствените си гробове": шефът на ООН настоя срещата в Глазгоу да действа за климата

"Копаем собствените си гробове": шефът на ООН настоя срещата в Глазгоу да действа за климата

"Време е да кажем стига"

За тази цел ООН иска от държавите до 2030 г. да намалят наполовина емисиите си спрямо нивата от 1990 г., а до 2050 г. да постигнат дори нулеви емисии. Това би означавало, че планетата няма да отделя повече затоплящи климата газове от количеството, което поглъща от атмосферата.

До момента на климатичната конференция бяха постигнати договорености за постепенен отказ от употребата на въглища през следващите десетилетия, макар че най-големият им потребител в света - Китай, не се включи в тях. Много държави обещаха също така да намалят обезлесяването и да ограничат метана.

Австралия не желае да се откаже от въглищата

Австралия не желае да се откаже от въглищата

Страната ще се фокусира върху технологии за намаляване на вредните емисии