Австралия няма да се присъедини към повече от 40 държави, които поеха ангажимент да се откажат от употребата на въглища. По време на конференцията за климатичните промени COP26 в Глазгоу енергийният министър на страната Ангъс Тейлър заяви, че тя предпочита да се фокусира върху развитието на технологии, а не върху "унищожаването" на цели индустрии, предаде The Guardian.

Обещание, че ще се откажат от въглищната енергия, на срещата направиха пет от държавите в света, които най-много разчитат на нея: Южна Корея, Индонезия, Виетнам, Полша и Украйна. Според договорките богатите държави трябва да направят това в рамките на 30-те години на века, а развиващите се - в рамките на 40-те.

Друга група страни, сред които САЩ, Канада и Великобритания, поеха ангажимент да до края на годината да прекратят задграничните си инвестиции в проекти, свързани с въглищна енергия.

Нито една от тези договорки обаче не бе подписана от Австралия, Китай, Япония или Индия.

На срещата за климата в Глазгоу се договориха за намаляване на метана и обезлесяването

На срещата за климата в Глазгоу се договориха за намаляване на метана и обезлесяването

През 2020 г. светът е загубил 258 000 кв. км гора

"Нашият фокус не е унищожаването на индустрии, а намаляването на разходите по технологиите за по-ниски въглеродни емисии. Това няма да се случи за един ден, но Австралия иска да е част от процеса", заяви енергийният министър на страната Ангъс Тейлър.

Той обаче бе разкритикуван от Ричи Мързиън, директор на програмата за климата и енергетиката на Австралийския институт, който заяви, че "правителството дърпа страната назад, докато целият свят се движи напред".

Представители на над 200 държави се включиха в мащабната двуседмична конференция в Глазгоу, посветена на борбата с климатичните промени. Основна мисия на COP26 е да поддържа жива целта за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий в сравнение с нивата отпреди индустриалната епоха, за да предотврати още по-големи щети от горещите вълни, суши, бури, наводнения и щети, които са следствие от измененията в климата.

Стефан Янев в Глазгоу: България е решена да изпълни ангажиментите си към Парижкото споразумение

Стефан Янев в Глазгоу: България е решена да изпълни ангажиментите си към Парижкото споразумение

Страната ни работи за постигане на климатична неутралност до 2050 г.