Новите национални обещания за намаляване на емисиите - включително обещанието през миналата седмица на Индия да бъде въглеродно неутрална до 2070 г. - вероятно ще имат минимален ефект върху повишаването на температурата през този век. Това се изтъква в актуализирана оценка на ООН, информира "Франс прес".

В годишния си доклад за емисиите миналия месец Програмата на ООН за околната среда (UNEP) предупреди, че настоящите планове за декарбонизация - известни като национално определени приноси - поставят света на път да се затопли с 2,7 градуса през този век.

Ал Гор: Спазвайте обещанията си за климата или се изправете пред последствията

Ал Гор: Спазвайте обещанията си за климата или се изправете пред последствията

Той предупреди, че настоящите нива на хипер неравенство са заплаха за демокрацията и пазарната икономика

Той предупреди, че страните трябва да намалят емисиите повече от седем пъти по-бързо, за да поддържат затоплянето в съответствие с 1,5 градуса по Целзий, най-амбициозната температурна цел на Парижкото споразумение от 2015 г.

В актуализирана оценка UNEP подчертава, че дори когато се вземат предвид новите обещания, се очаква ефектът върху климата да бъде "много подобен" на съществуващите планове за нулеви нетни нива.

Това се дължи на "ограничените промени в емисиите през 2030 г.", уточни UNEP.

На срещата за климата в Глазгоу се договориха за намаляване на метана и обезлесяването

На срещата за климата в Глазгоу се договориха за намаляване на метана и обезлесяването

През 2020 г. светът е загубил 258 000 кв. км гора

Настоящите планове и обещания за нулеви нетни стойности вероятно ще спестят 500 млн. тона въглеродно замърсяване до 2030 г.

Но UNEP изтъква, че взети заедно, всички настоящи национални планове за намаляване на емисиите все още ще доведат до затопляне от 2,7 градуса до 2100 г.

Факторизирането на нетно нулевите действия, като компенсиране на въглеродните емисии и повторно залесяване, заедно с усилията за декарбонизация, може да доведе до спад на глобалното затопляне до 2,1 градуса - малко по-ниско от оценката от миналия месец, но все още пропуска целта на Парижкото споразумение за "доста под" 2 градуса затопляне.

Байдън: С всеки ден расте цената на бездействието ни по отношение на климата

Байдън: С всеки ден расте цената на бездействието ни по отношение на климата

САЩ ще предприемат "действия, а не думи"...

Миналата седмица ООН заяви, че подновените национално определени приноси на страните - актуализирани на всеки пет години по силата на Парижкото споразумение - ще доведат до покачване на емисиите с 13,7 процента до 2030 г., преди рязко да намалеят след това.

За да се поддържат в съответствие с 1,5 градуса, тези емисии трябва вместо това да паднат с 45 процента дотогава.

Някои големи замърсители като САЩ и Европейския съюз имат относително изчерпателни планове с цена за това как планират да постигнат нетни нулеви емисии до 2050 г.

Страшни констатации: светът е много далеч от ограничаването на глобалното затопляне

Страшни констатации: светът е много далеч от ограничаването на глобалното затопляне

Светът се е запътил към климатична катастрофа

Други големи замърсители, особено Китай, посочиха нулеви цели, но все още не са публикували подробности за това как планират да постигнат това.

"Като се има предвид липсата на прозрачност за нетните нулеви обещания, липсата на система за докладване и проверка и фактът, че малко обещания за 2030 г. поставят страните на ясен път към нетни нулеви емисии, остава несигурно дали нетните нулеви ангажименти ще бъдат постижими", подчертава UNEP.