Германските лидери изразиха загриженост в петък, че политическият дебат в страната се радикализира до опасно ниво, след като тълпа от протестиращи фермери попречи на вицеканцлера да напусне ферибот и се опита да щурмува кораба, предава "Ройтерс".

Блокадата в четвъртък от около 250-300 протестиращи беше предизвикана от планове за постепенно премахване на селскостопанските субсидии, които правителството обяви в опит да оправи финансите си, след като съдебно решение през ноември хвърли плановете му за разходи в хаос.

"Това, което ме тревожи, е, че настроението в тази страна се нажежава толкова много", каза вицеканцлерът и министър на икономиката Роберт Хабек, след като фериботът, с който се връщаше от ваканция на остров в Северна Германия, беше принуден да се върне.

"Като министър имам защитата на полицията. Много, много други трябва сами да отблъскват атаките и не могат да споделят своята несигурност", добави той в изявление.

Полицията каза, че няма арести и протестът е бил до голяма степен мирен, с изключение на случаите, когато служителите трябвало да използват лютив спрей, за да спрат около 25-30 демонстранти да нахлуят в кораба.

Нагорещеното настроение е особено тревожно поради изборите тази година в три източни провинции, според правителствени източници, където крайнодясната партия Алтернатива за Германия (AfD) се възползва от последиците от бюджетната криза.

"Мога да си представя, че има няколко отделни политически сили, които разчитат на ескалация", каза правителственият говорител Щефен Хебестрейт на пресконференция в петък.

Съпредседателят на партията AfD Алис Вайдел написа в социалната платформа X, че блокадата показва, че гражданите вече не взимат Хабек на сериозно. "И вместо да търси диалог, той предпочита да избяга с ферибот", добави тя.

Правителственият говорител Щефен Хебестрайт също омаловажи съобщенията за отправени обиди към канцлера Олаф Шолц по време на посещение в наводнените райони на източната провинция Саксония-Анхалт предишния ден, като каза, че това е била малка група хора извън града, които са искали да раздвижат нещата и не можеше да се сравни с инцидента с ферибота на Хабек.

Министърът на вътрешните работи Нанси Фейзер каза, че блокадата напомня за смъртта на Валтер Любке, проимиграционен политик, който беше убит от десен екстремист през 2019 г.

"Никога не трябва да забравяме докъде може да доведе политическата агресия", каза Фейзер пред Funke Media Group в петък.

Инцидентът стана преди погребението в петък на бившия финансов министър Волфганг Шойбле, който оцеля след атентат през 1990 г.

Асоциацията на германските фермери се дистанцира от блокадата, но заяви, че се придържа към плановете си за още демонстрации следващата седмица в стремеж за запазване на субсидиите.

Въпреки че няма конкретна заплаха, десните екстремисти и антидържавни актьори вероятно ще използват протестите, за да подхранват собствените си интереси, каза говорител на вътрешното министерство.

Много германски политици се присъединиха към канцлера Олаф Шолц в осъждането на блокадата, като министърът на земеделието Джем Йоздемир, също член на Зелените на Хабек, каза, че демонстрантите не се интересуват от проблема, а само имат "мокри сънища за катаклизъм".

Йоздемир каза, че правителството ще продължи с намаляването на субсидиите въпреки протестите. В четвъртък правителството намали плановете за съкращенията, но фермерите казват, че това не е достатъчно далеч.

Безработицата в Германия бележи лек ръст през декември

Безработицата в Германия бележи лек ръст през декември

Процентът на безработните остава един от най-ниските от обединението на Германия