Стачкуващи служители от министерството на културата в Гърция затвориха за туристи входа на Акропола, съобщава РИА Новости.

Група от около 30 души е блокирала входа към историческата забележителност и носи знаме с надпис „Няма да плащаме за вашите грешки."

Туристите, които дойдоха рано тази сутрин на прочутия туристически обект, видяха само затворената му врата. Все още не се знае колко време ще продължат стачните действия.

Според представители на профсъюзната организация на служителите в културното министерство акциите ще бъдат продължителни. Работниците настояват временните им трудови договори да бъдат заменени с други, които да им гарантират постоянна заетост.

Общо 350 души ще бъдат съкратени в края на октомври при изтичането на договорите им, съобщиха от синдиката на служителите, организирал протеста.

Традиционната блокада на Акропола от край време е най-силното средство на стачкуващите от този сектор, тъй като една подобна акция предизвиква широко медийно влияние от цял свят. Това неминуемо „притиска" гръцките власти.

Акрополът ежегодно привлича стотици хиляди туристи от цял свят.

Междувременно протести организират и служителите в железопътния транспорт, които ще спрат работа за цели девет часа. В тази връзка отменени са десетки маршрута.

Междувременно стана ясно, че гръцките авиодиспечери подготвят 24-часова стачка на 17 октомври.

Те се обявяват против отказа на правителството да разшири трудовите им гаранции - мярка, която според синдикатите ще повиши конкурентоспособността им.