Служители на Европейския съюз обмислят начини да заобиколят ветото на Унгария върху финансирането за Украйна на фона на разочарованието от блокирането на Будапеща за повече от 6 милиарда евро помощ, пише Bloomberg.

Дипломатическото подразделение на ЕС, Службата за външна дейност, обмисля възможността държавите-членки да правят доброволни вноски в Европейския механизъм за подкрепа на мира. Това би позволило бъдещи средства да текат въз основа на съгласието на дарителите, а не чрез единодушна подкрепа.

Унгария използва правото си на вето, за да блокира финансирането на Украйна, което накара страните членки да търсят други пътища. Не е ясно колко подкрепа ще привлече планът, като много от основните решения на блока подлежат на единодушие. Посланиците на ЕС ще се срещнат, за да уточнят подробностите.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан става все по-категоричен в противопоставянето си на усилията на ЕС да подпомогне военните усилия на Украйна 2 години и половина след нахлуването на руските сили. Унгарският лидер, който поддържа връзки с Кремъл, си навлече остър укор от лидерите на ЕС с дипломатически набег, който го отведе в Москва за разговори с президента Владимир Путин през юли.

Държавите-членки на ЕС ясно дадоха да се разбере, че не подкрепят самоинициативата на Орбан. Европейската комисия, изпълнителният орган на блока, заяви, че няма да изпрати висши служители на редица срещи в Унгария, въпреки че страната е шестмесечното ротационно председателство на ЕС.

Неотстъпчивостта на Унгария по отношение на финансирането за Украйна вече предизвика дискусии сред дипломатите за това как помощта да бъде защитена от вето.

ЕС има план как да заобиколи вето на Унгария върху помощта за Украйна

ЕС има план как да заобиколи вето на Унгария върху помощта за Украйна

Съюзът иска да използва приходите от замразените руски активи за Киев