Украинският президент Володимир Зеленски ще пристигне в Истанбул за среща с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган в петък на фона на заплахите на Русия да не поднови зърнената сделка, съобщи Bloomberg.

Украинският лидер продължава задграничната си обиколка преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс, като той се опитва да събере гласове в подкрепа на по-бързата евроатлантическа интеграция на страната му.

Споразумението за износ на украинско зърно изтича на 17 юли. Москва редовно заплашваше да развали сделката миналото лято, но както отбеляза Financial Times, този път заплахите на Русия изглеждат по-сериозни от преди.

Руското външно министерство докладва почти всеки ден за плановете на Русия да се оттегли от зърнената сделка, а президентът Владимир Путин също говори за това по време на среща с "военни кореспонденти" в средата на юни.

"Сега обмисляме да излезем от тази сделка със зърно. Освен това тези коридори, по които преминават корабите, постоянно се използват от врага за пускане на дронове."

Турция, която беше посредник при подписването на Черноморската зърнена инициатива (и Украйна, и Русия подписаха споразумение с Истанбул), активно подкрепя удължаването на сделката.

Русия няма намерение да поднови зърнената сделка след 17 юли

Русия няма намерение да поднови зърнената сделка след 17 юли

Русия полага усилия, за да гарантира, че всички кораби ще изпълнят своята мисия и ще напуснат Черно море до 17 юли.