Висшият съветник по външната политика на Кремъл Юрий Ушаков каза в петък, че е малко вероятно Русия да се откаже от черноморската зърнена сделка, преди нейното изтичане на 17 юли, съобщиха руските държавните медии, цитирани от Ройтерс.

Руски официални лица обаче казаха, че не виждат основания Москва да приеме ново удължаване. Президентът Владимир Путин каза тази седмица, че Москва обмисля да се оттегли от сделката - която позволява на Украйна да превозва зърно от черноморските си пристанища - тъй като е била "измамена" от Запада заради обещания да се премахнат бариерите пред износ на зърно и торове от Русия.

"Тези коридори, по които минават корабите, се използват непрекъснато от врага за пускане на дронове, морски дронове". Путин освен това тогава заяви, че само 3% от това зърно достига до бедните страни, докато над 40% отиват в богатите страни.

Той добави, че страната му е готова да доставя зърно на най-бедните "безплатно".

ООН се бои, че Русия ще се откаже от зърнената сделка през юли

ООН се бои, че Русия ще се откаже от зърнената сделка през юли

Гутериш се надява зърнената инициатива да бъде запазена

Ако зърнената сделка не проработи до средата на юли, тя няма да бъде продължена. За това предупреди на 14 юни руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от "Интерфакс".

"За съжаление, пакетът от Истанбул, подписан на 22 юли 2022 г., все още се изпълнява само по отношение на износа на украински храни. Част от "пакета" за руския амоняк не е валиден", каза Лавров на 46-то заседание на Съветът на министрите на външните работи на Организацията за икономическо сътрудничество за Черно море (ОЧИС), проведен в онлайн формат.

Той отбеляза, че няма напредък в изпълнението на меморандума Русия-ООН, предназначен да гарантира реалното изтегляне на руските селскостопански продукти и торове от незаконните едностранни западни санкции.

Украйна: Зърното ни спасява от глад милиони деца

Украйна: Зърното ни спасява от глад милиони деца

След проблемите около зърнената сделка