Boeing препоръча на авиокомпаниите да проверят седалките в пилотската кабина на самолетите 787 Dreamliner. Това съобщи Би Би Си.

Препоръката идва след инцидент с чилийски самолет, който внезапно загуби височина по време на полет от Австралия до Нова Зеландия.

Самолетът, който изпълняваше полет LA800 от Сидни, Австралия, до Окланд, Нова Зеландия, " се свлече" със 100 метра височина по време на полета в понеделник, като рани 50 души. 12 души, включително трима членове на екипажа, бяха хоспитализирани.

Съобщава се, че загубата на височина е била причинена от някакъв технически проблем. Разследването все още продължава.

По-рано "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на източници, съобщи, че според една от версиите причината за инцидента може да е заседнал превключвател, монтиран в задната част на пилотската седалка.

Нова Зеландия иззе черните кутии на самолета, причинил инцидент с 50 пострадали

Нова Зеландия иззе черните кутии на самолета, причинил инцидент с 50 пострадали

Боингът се е спуснал внезапно във въздуха

Според WSJ член на екипажа (стюардеса или стюардеса), който сервирал храна на пилотите, случайно натиснал превключвателя, който осигурява електрическото регулиране на седалките. В резултат на това превключвателят засякъл и седалката се преместила напред, като избутала пилота към щурвала.

Изданието се позовава на източници, запознати с предварителните резултати от разследването.

United Boeing 737 се приземи аварийно в Орегон

United Boeing 737 се приземи аварийно в Орегон

Причината е авария

Според WSJ в четвъртък Boeing е изпратил меморандум до авиокомпаниите, които експлоатират Dreamliners, и е препоръчал седалките да бъдат проверени.

Boeing също така заяви, че обмисля промени в ръководствата за експлоатация на самолетите.

Моторизираните седалки на Boeing 787 и други съвременни пътнически самолети са проектирани така, че да позволяват на пилотите да се движат свободно в тесния салон.

Около 50 души пострадаха при инцидент със самолет, летящ за Нова Зеландия
Обновена

Около 50 души пострадаха при инцидент със самолет, летящ за Нова Зеландия

13 души са настанени в болница, като един от тях е в тежко състояние

"Това е като седалките в колата ви: ако те изведнъж започнат да се движат сами заради блокирал превключвател, какво бихте направили?" - казва консултантът по авиационна безопасност и пилот Джон Кокс, като подчертава, че досега не е чувал за подобни случаи.

По-рано двама следователи от Чилийската служба за гражданска авиация заминаха за Нова Зеландия, за да участват в разследването. В разследването участват и представители на Latam Airlines.

Служител на Boeing е открит мъртъв в САЩ

Служител на Boeing е открит мъртъв в САЩ

Джон Барнът е бивш мениджър по качеството в самолетната компания

По време на инцидента пътниците, които не са били с предпазни колани, са изхвърчали във въздуха. Няколко души са получили наранявания по главата.

"Някои пострадаха сериозно - каза един от пътниците, - хората бяха наистина уплашени".

От Latam Airlines съобщиха, че самолетът се е приземил на летището в Окланд по разписание, и добавиха, че съжаляват за инцидента.

Авиокомпаниите съветват пътниците да останат с предпазни колани по време на целия полет в случай на извънредна ситуация.