Американският институт за изследване на войната (ISW) смята, че украинското командване е направило правилeн ход, когато е решило да защитава Бахмут до последно и след превземането му от руските военни да проведе там контранастъпателна операция.

Експертите на ISW публикуваха своя специален доклад за ситуацията в района на Бахмут, след като Украйна обяви освобождаването на две населени места в района на Бахмут - Андреевка и Клещеевка.

Авторите на публикацията припомнят, че решението на Генералния щаб на украинските въоръжени сили да не се оттегля от Бахмут, а след това да се бори за връщането му, предизвика критики от страна на някои експерти. Критиките твърдяха, че Бахмут е от малко стратегическо значение и украинската армия може да използва по-добре най-боеспособните си части, които се бият в района.

Изводът на ISW обаче е, че украинските отбранителни и контранастъпателни операции в района на Бахмут от лятото на 2022 г. са оперативно добре изпълнени и са помогнали да се отклонят големи количества руски бойни сили, които иначе биха могли да бъдат използвани за укрепване на руската отбрана в Южна Украйна.

Според ISW сега в района на Бахмут действат военнослужещи от две от четирите руски дивизии от въздушнодеснатни девизии, за разлика от юни месец, когато там са били дислоцирани три от четирите.

"Това значимо украинско постижение доведе до факта, че Русия не успя да създаде значителен оперативен въздушнодесантен резерв, който да бъде изпратен за отразяване на главния контранастъпателен удар на Украйна в района на Запорожие", казват експертите на ISW.

Концентрацията на какъвто и да било значителен брой от тези сили в района на Работино вероятно би направила невъзможен украински пробив на отбранителните линии, се казва в доклада.

Въздушнодесантните войски са основният руски експедиционен корпус и се отличават с най-висока мобилност. Но тъй като те са били заети в битките край Бахмут и претърпяха значителни загуби там, сега не могат да бъдат използвани в посока Запорожие.

В редовния си доклад за ситуацията на фронта ISW потвърждава, че украинските сили са освободили Клещеевка, след като си върнаха и Андреевка. Двете населени места, които са преди всичко в руини, се намират в околностите на Бахмут.

Настъплението на украинските сили там е тактически успех от стратегическо значение. Други геолокализирани кадри, публикувани на 16 септември, показват, че украинските сили са превзели позиции източно от Орехов -Васильовка, 10 км северозападно от Бахмут.

Основна цел на руските въздушни удари продължава да е пристанищната инфраструктура в Южна Украйна, потвърждава Института, въпреки че Русия продължава и с ударите по Харков с C-300.

В доклада се коментира и приключилата визита на севернокорейския лидер Ким Чен Ун на 17 септември, който напусна Русия с подаръци военнотехническо оборудване. ТАСС и други руски източници отбелязаха, че губернаторът на Приморския край Олег Кожемяко е подарил на Ким военна жилетка, неуточнен боеприпас и неуточнен разузнавателен дрон с голям обсег. ISW и по-рано и коментирал, че Русия може да е отворена за форми на технологично и отбранително сътрудничество със Северна Корея, но е малко вероятно да предостави физически системи поради опасенията, че предоставянето на севернокорейския режим на такива системи може да предизвика допълнителни санкции срещу Русия.

Затова е и забележително, че руски служител е подарил на Ким части от военна технология, които вероятно ще се върнат в Северна Корея с бронирания влак на севернокорейския лидер. Санкциите на Организацията на обединените нации уточняват, че "всички държави-членки са длъжни да предотвратят пряка или непряка доставка, продажба или трансфер в КНДР, през техните територии или от техни граждани, включително и чрез плавателни съдове или самолети под техен флаг, и независимо дали произхождат от територии, на всички оръжия и свързани с тях материали, включително малки оръжия и леки въоръжения..."

Президентът на Южна Корея Юн Сук Йол вече предупреди, че руските и севернокорейските военнотехнически споразумения могат да нарушат санкциите, приети от Съвета за сигурност на ООН. Юн заяви, че ако информацията за тези споразумения бъде потвърдена, това ще бъде незаконно нарушение на санкциите.