Украинската армия обяви, че е освободила село Клещеевка, ключово място под Бахмут, на около 6 км. югозападно. Селото е обект на оспорване вече четири месеца. Клещеевка е близо до Андреевка, което украинската армия си върна по-рано тази седмица.

Русия не е потвърдила тази информация, в регулярните съобщения от фронта и двете населени места започнаха да се споменават през изминалата седмица като оспорвани.

"Ние потвърждаваме освобождаването на населеното място Клещеевка. Подразделението на 80 десантна щурмова бригада и обединените бригади на Националната полиция "Лют" освободиха Клещеевка, тя е украинска, казва говорителят на източната групировка на украинските войски капитан Иля Евлаш.

В украинските медии се появи и фотография и видео на украински военни с националното знаме и знамената на посочените формирования на фона на разрушена сграда. Такава снимка публикува в телеграм канала си ръководителят на канцеларията на президента на Украйна Андрий Ермак.

Руската страна все още не е потвърдила загубата на Клещеевка. Киев обикновено обявява освобождаването на населените места няколко дни по-късно, което дава повод на руските "военни кореспонденти" и провоенни блогъри да продължават да твърдят, че Клещеевка все още е в "сивата зона". В събота Русия отхвърли твърдението на Украйна, че са си върнали опустошеното източно село Андреевка.

По рано днес, украинските власти съобщиха, че Русия е събрала 52 000 войници в района на Бахмут, като общо в източното направление има около 150 000 руски войници

Украйна: Русия е натрупала около 52 000 войници в района на Бахмут

Украйна: Русия е натрупала около 52 000 войници в района на Бахмут

Русия е съсредоточила в източното направление около 150 000 войници, както и около 1000 танка, 3000 бойни бронирани машини

Андреевка и Клещеевка са от ключовите селища на юг от Бахмут от гледна точка на прекъсване на логистичните пътища на руската армия (връзка с Горловка) и обкръжаване на града.

Тежките боеве специално за Андреевка започнаха още през юли месец и украинските въоръжени сили заявиха, че то е ключ към успеха на цялото по-нататъшно настъпление, така че да се подобри тактическата позиция на украинските сили и да се постигне обкръжаване или изтласкването на руснаците от Бахмут.

Също през юли тази година командващият източната група на украинските въоръжени сили Александър Сирски посочи, че стратегическата цел на украинските въоръжени сили в това направление е обкръжаването на Бахмут. По думите му тази задача е по силите на украинските войски. През август месец Сирски обаче поиска засилване на защитата от североизток.

Според Сирски превземането на Бахмут е от стратегическо значение, тъй като представлява концентрация на главни направления и пътища - към Дебалцево, към Северск, Горловка, Константиновка, Славянск.

Украйна загуби Бахмут през май 2023 г. след кървави боеве, продължили шест месеца и с основно противопоставяне там на силите на "Вагнер". Успехът там би имал и морално отпечатък, а и символичен.

Зеленски: Готови сме. Не знам колко време ще продължи и цената

Зеленски: Готови сме. Не знам колко време ще продължи и цената

Украйна би искала още ресурси, но и не може да чака с месеци