Кремъл вероятно се опитва да представи превземането на Бахмут като историческа победа, макар и все още му липсват тактически успехи в Украйна. Руските агенции повтарят наратива за историческия успех.

Руските части поеха контрола над Артемьовск, а операцията е продължила 224 дни и според експерти е една от най-дългите и кървави след Великата отечествена война, пише "Взгляд".

Новината за превземането на Бахмут беше посрещната с ентусиазъм от военни кореспонденти, блогъри, както и от руски политици и парламентаристи. Всички те бяха единодушни, че "бандата на Зеленски" е отговорна за смъртта на десетки хиляди войници. Военният публицист Борис Рожин заяви в своя канал в Телеграм, че "въпреки всички трудности, проблеми и загуби, настъплението в Артемьовск е завършило с победа".

"Противникът загуби един от ключовите градове в Донбас, понесе чудовищни загуби в жива сила и техника, беше принуден да коригира плановете за други операции и в същото време получи мощен имиджов удар. За Русия битката при Артьом е една от най-кръвопролитните и най-продължителните след Великата отечествена война. Това прави победата още по-ценна", подчертава той.

Киев твърди, че отбраната на Бахмут продължава

Киев твърди, че отбраната на Бахмут продължава

Въпреки че сега контролираме покрайнините на града, защитата все още е важна, заяви командващият Сухопътните войски на Въоръжените сили на Украйна

Руската държавна телевизия представя превземането на Бахмут като важно историческо събитие, утвърждавайки, че превземането на града ще допринесе за успеха на руските операции за превземане на Славянск (на 41 км северозападно от Бахмут), Краматорск (на 35 км северозападно от Бахмут) и дори река Днепър (на около 215 км западно от Бахмут). Това коментира и ISW.

Първи канал дори твърди, че вагнеровците в Бахмут трябва да се чувстват като "дядовците си в Берлин".

"Непревземаема крепост", "град-крепост", "символ на твърдостта на украинските военни" - доста от руските агенции посочват тези определения, като цитати от украинските медии. News.bg не ги е срещал в украинското информационно пространство.

"Освобождаването на Артемьовск е важна победа за Русия както във военно, така и в тактическо, морално и политическо отношение, тъй като тя ще повлияе не само на процеса на освобождаване на Донбас, но и на перспективите за по-нататъшна западна помощ за Киев", пише агенция "Новости".

"Лента" цитира обаче и командира на батальона "Изток" на ДНР Олександър Ходаковски назова истинската цел на сраженията за Артемьовск. Според него сраженията са дали време на руските военни да натрупат необходимите резерви и да вземат решения. "Всички тези дълги дни, докато нашите пречупваха гръбнака на врага в Бахмут, ни дадоха ценно време. Как сме използвали това време - ще покаже битката", заявава Ходаковски.

ISW: Все още остава неясно кой победи в Бахмут

ISW: Все още остава неясно кой победи в Бахмут

За града спорят Киев, Москва и "Вагнер", пише в анализа на Института за изследване на войната

ISW отбелязва контраста на тези репортажи на държавната телевизия с по-трезвите изказвания на руски ултранационалистически блогъри, които разсъждават за необходимостта и шансовете след Бахмут да бъдат превзети селата и град Часов Яр на запад от него.

"Това нарастващо разминаване вероятно ще продължи да подкопава способността на Кремъл да формира руското информационно пространство", предполага ISW.