Наемниците от групата "Вагнер" вероятно са подсигурили западните административни граници на Бахмут, докато украинските сили продължават контраатаките в покрайнините на града. Украински военни служители съобщиха, че контролират незначителна част от югозападния град около магистрала T0504. Това може да се счита за мълчаливо потвърждение, че руските сили са превзели останалата част, ако не и целия град.

Тези официални изявления показват, че украинските сили са се изтеглили от останалите райони, с изключение на тези, които са в близост до двете магистрали към града. Снимки от 21 май, показаха сили на "Вагнер" да издигат руски знамена и знамена на Вагнер над жилищна сграда в най-западния Бахмут.

Това се казва в анализа на фронта в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Киев твърди, че отбраната на Бахмут продължава

Киев твърди, че отбраната на Бахмут продължава

Въпреки че сега контролираме покрайнините на града, защитата все още е важна, заяви командващият Сухопътните войски на Въоръжените сили на Украйна

Вероятното превземане на последния останал малък район на западен Бахмут не оказва влияние върху продължаващите украински контраатаки около Бахмут, до които изтощените сили на "Вагнер" ще трябва да достигнат, за да направят ред за провеждане на по-нататъшни настъпателни операции. Руските сили вероятно ще се нуждаят от допълнителни подкрепления, за да държат Бахмут и фланговете му за сметка на операции в други посоки.

ISW е забелязал артилерийски подразделения на 132-ра отделна гвардейска мотострелкова бригада (която по-рано е наблюдавана в района на Авдиевка), действащи в посока Бахмут.

Украински военни източници съобщиха, че отбелязаха, че продължително украинско настъпление може да доведе до тактическо обкръжаване на силите на "Вагнер" в Бахмут.

ISW по-рано прогнозира, че настъпателните операции на "Вагнер" вероятно ще кулминират след месеци на изтощителни битки в градовете и е малко вероятно да продължи да се бие отвъд Бахмут в сегашното си изтощено състояние. Силите ѝ са били близо до кулминацията, но няма да могат да продължат настъпателни операции.

Руски блогър заяви на 21 май, че силите на "Вагнер" не са атакували директно Громове и Ивановске - селища непосредствено на запад и югозапад от Бахмут - от превземането на Бахмут."

Командирът на батальон "Восток" Александър Ходаковски заяви, че "водени от инерцията на настъплението, руските сили не са искали незабавно да признаят изчерпването на руския настъпателен потенциал и не са се погрижили да създадат необходимата защита " в превзети райони.

Бившият руски офицер Игор Гиркин заяви, че всички руски сили вече са изтощени, след като решително са се ангажирали да спечелят ненужна битка за Бахмут и твърди, че изтощените наемници на Вагнер са спрели незабавно в покрайнините на Бахмут, докато са пълзели към административната граница на града.

Руските редовни сили, разположени на северния и южния фланг на Бахмут, също е малко вероятно скоро да настъпят на запад към Константиновка или на север към Славянск на фона на украинските контраатаки в района на Бахмут. Ще бъде още по-малко вероятно руските конвенционални сили да продължат настъпателни операции, ако финансистът Евгений Пригожин изпълни заявеното си намерение да се изтегли на 25 май.

В момента не е ясно дали Пригожин действително ще го направи, но някои блогъри спекулират, че ще ангажира "Вагнер" на друга критична фронтова линия в края на месеца.

Руските сили бяха изправени пред подобна кулминация след силно изтощителни атаки на пехотата в Северодонецк и Лисичанск през юни-юли 2022 г.

Руският президент Владимир Путин поздрави вагнеровците и руските военни на 21 май за превземането на Бахмут.

Владимир Путин поздрави вагнеровците за Бахмут

Владимир Путин поздрави вагнеровците за Бахмут

Кремъл обещава държавни награди

Путин директно приписа превземането на града на наемниците на "Вагнер", като същевременно отбеляза, че руските редовни сили са осигурили "необходимата подкрепа и флангова защита" за битката при Бахмут. Руското министерство на отбраната (МО) по подобен начин обяви, че Русия е превзела Бахмут заради щурмовете на Вагнер в града и подкрепата на авиацията и артилерията от руската Южна групировка на войските.

Путин и Министерството на отбраната вероятно искат да избегнат повторение на ответната реакция, когато "Вагнер" превзе Соледар на 12 януари.

Признанието на Путин за ролята на "Вагнер" в Бахмут е първият път, когато самият той директно ѝ приписва победа на бойното поле. Вероятно Путин е предприел тази стъпка, защото Пригожин претендира, че победата над Бахмут е изцяло негова заслуга. На 21 май той заяви, че е пълна лъжа, че руските войски са помогнали и каза, че никой от руското МО не е бил в Бахмут.

Пригожин твърди, че "Вагнер" на практика не е получил помощ от руската армия, освен от бившия генерален командир на театъра на операциите генерал Сергей Суровикин и руския заместник-министър на отбраната по логистиката, превърнал се в заместник-командир на групата Вагнер генерал-полковник Михаил Мизинцев. Пригожин вероятно ще се възползва, за да поиска повече доставки, отговорности и привилегии за "Вагнер" и да се утвърди като централна фигура на руската ултранационалистическа общност.

Всичко това илюстрира все по-голямото разделение между Кремъл и ултранационалистическата блогърска общност.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви на 21 май, че САЩ ще обучават украински пилоти на самолети от четвърто поколение, включително F-16, за да увеличат отбранителните способности на Украйна в дългосрочен план. Байдън заяви, че украинският президент Володимир Зеленски му е дал "категорични уверения", че украинските сили няма да използват F-16, предоставени от Запада, за да ударят руска територия.

Байдън обяви нов пакет американска помощ на срещата със Зеленски

Байдън обяви нов пакет американска помощ на срещата със Зеленски

Териториалната цялост на Украйна не може да бъде предмет на преговори

Байдън повтори, че Украйна няма да използва F-16 в очакваното си контранастъпление и определи предоставянето на F-16 като част от по-дългосрочни усилия за увеличаване на отбранителните способности на Украйна с развитието на оперативните нужди на Украйна. По думите му, САЩ не са обещали да изпратят танкове на Украйна по-рано, защото Украйна не се е нуждаела от танкове тогава.

ISW предупреди по-рано, че необходимостта да изпрати на Украйна западни танкове, включително M1, стана очевидна през юни 2022 г. Още през януари 2023 г. изданието предупреди, че забавянията в предоставянето на Украйна на западни системи за стрелба с голям обсег, усъвършенствани системи за противовъздушна отбрана и танкове са ограничили способността на Украйна да се възползва от възможностите за по-големи контранастъпателни операции, представени от недостатъци и неуспехи в руския език военни действия.

Неизбежното забавяне изисква предоставянето на такива системи при най-ранните признаци, че ще бъдат необходими, а не когато ситуацията стане ужасна.

Ако западните лидери започнаха да поставят условия на Украйна да използва западни танкове през юни 2022 г., когато се появиха първите ясни индикатори, че ще са необходими западни танкове, украинските сили щяха да могат да започнат да ги използват през ноември или декември. Непрекъснатите забавяния допринесоха за удължаването на конфликта.

Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров заяви, че седем полка и четири батальона действат в Украйна към 20 май по време на среща с Путин в Пятигорск, Ставрополски край. Той твърди, че включва чеченските части на руското Министерство на отбраната (МО) и Росгвардия (Руската национална гвардия), включително доброволци от специалните части на Кадиров "Ахмат". Кадиров също така твърди, че приблизително 200 доброволци от Чечня се изпращат на фронта в Украйна всяка седмица след обучение.

Кадиров заяви на 8 май, че 3300 души съставляват полка със специално предназначение "Север Ахмат" и ако заявените седем чеченски полка номинално са с този размер, тогава числото на Кадиров за чеченските сили в Украйна може да възлиза приблизително на номинални 25 000 души персонал, без да се отчитат загубите .

Реалният брой на чеченските сили в Украйна в тези заявени формирования вероятно ще бъде много по-малък поради бойни загуби и деградация. ISW е наблюдавал само батальони на специалните сили на Ахмат, действащи в Украйна, и не е видял визуално потвърждение за чеченски формирования в ешелона на полк, действащ в Украйна.

ISW е наблюдавал преди това чеченски части в настъпателни операции около Белогоровка, Луганска област и вероятно във вътрешни функции за сигурност в Запорожка област - операции, които са в съответствие със състава на силите от най-много 25 000 души персонал.

Този брой, ако е точен, би показал сравнително непропорционален брой служители, служещи в Украйна от един руски федерален субект, но би бил по-малък от силата, която Кадиров преди се опита да представи чеченските сили.

ISW по-рано оцени, че Кадиров вероятно се опитва да увеличи ролята на Чечня в операциите в Украйна и по-широката руска военна сфера, за да запази благоволението на Путин.

ISW: Пригожин и Кадиров извиха ръцете на Кремъл за снаряди

ISW: Пригожин и Кадиров извиха ръцете на Кремъл за снаряди

Ново напрежение в редиците на руския агресор

Руски експерти по държавната телевизия заявиха на 21 май, че Русия се нуждае от три до четири милиона служители в Украйна, за да постигне военните цели на Русия.

Тези коментари вероятно са част от вътрешни информационни операции, целящи да поставят условия за широкоразпространената кампания на Кремъл за набиране на договорна служба и продължаващата информационна операция за представяне на войната в Украйна като екзистенциална. Тези коментари не отразяват никакво реално намерение на Кремъл да проведе по-широка мобилизация, която да произведе количество персонал, близко до тези цифри.

Руски блогър заяви на 21 май, че ирански военен товарен самолет Ил-76ТД е летял до Москва и го прави редовно. Руските сили все повече използват ирански дронове Shahed-136/131 в новата си ограничена въздушна кампания в Украйна през последния месец и е вероятно руските сили все повече да разчитат на иранските доставки на системите за дронове. ISW счита, че Кремъл вероятно ще продължи да преследва взаимноизгодни военно-икономически програми с Иран, за да осигури продължаваща материална подкрепа от Иран за руските операции в Украйна.

Съобщава се, че руските власти засилват мерките за филтриране в окупирана Украйна, за да намерят украински партизани. Украинският съпротивителен център съобщи на 21 май, че руските окупационни сили значително са увеличили броя на контролно-пропускателните пунктове в окупираната Запорожка област и че персоналът на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) претърсва коли с кучета, за да открие партизани.

Съветникът на кмета на Мариупол Петро Андрюшченко съобщи на 21 май, че руските власти инсталират ново оборудване в целия Мариупол, за да проследяват мобилните телефонни връзки на цивилни и да прослушват обажданията, направени на украинци извън окупираните от Русия райони.

Съобщава се, че руските власти засилват режимите си за паспортизация в Украйна. Украинският център за съпротива съобщи на 21 май, че руските окупационни власти продължават да засилват репресивните мерки срещу жителите на окупираните територии, които не са получили руски паспорти. В доклада се посочва, че лицата без паспорт не могат да отидат в болница и че руските власти заплашват да конфискуват автомобили на украински цивилни, които не притежават руски паспорти, когато преминават през контролно-пропускателни пунктове.

Началникът на военната администрация на Луганска област Артьом Лусогор съобщи на 21 май, че руските власти изискват от децата в училищна възраст да имат руски паспорти, за да получат сертификати за образование. Той отбеляза, че руските власти първоначално са изисквали от студентите да имат руски паспорти, за да полагат изпити.