Финансистът на групата "Вагнер" Евгений Пригожин и чеченският лидер Рамзан Кадиров може би са принудили руския командващ театъра на военните действия в Украйна армейски генерал Валерий Герасимов да възобнови разпределението на артилерийски боеприпаси за силите на "Вагнер" в Бахмут въпреки желанието на Герасимов да намали приоритетите на това усилие. На 7 май Пригожин обяви, че се е сдобил с документ от руското Министерство на отбраната (МО), в който се обещава доставки за силите на "Вагнер" от боеприпаси и оръжия, необходими за поддържане на настъпателните операции в Бахмут.

Това се посочва в дневния анализ за ситуацията на фронта в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Пригожин не е публикувал официалния документ и ISW не може да провери твърденията на Пригожин в момента. Руското МО вероятно не е променило из основи намеренията си за обезценяване на настъпателните операции и запазване на боеприпасите на целия театър, както наскоро оцени ISW. Пригожин и Кадиров вероятно са изнудвали руското МО да отпусне ресурси на силите на "Вагнер" в Бахмут, като са заплашвали да изтеглят чеченските сили на Кадиров от други части на театъра, за да облекчат силите на Вагнер в Бахмут.

Пригожин също така твърди, че МО е предоставило на "Вагнер" пълна свобода на действие в Бахмут и е назначило армейски генерал Сергей Суровикин за посредник между МО и Вагнер - действия, които биха показали, че Герасимов и вероятно министърът на отбраната Сергей Шойгу нямат възможност да командват Пригожин и Кадиров като подчинени, а трябва да преговарят с тях като с равни.

В тази оценка се приема, че твърденията на Пригожин, че МО е задържало снаряди, но сега се е съгласило да ги достави, са верни - МО не е направило официални изявления относно тези твърдения - и украинските официални лица съобщават, че през този период не са наблюдавали намаляване на обстрела на Вагнер.

Заплахите на Кадиров да прехвърли силите си на Бахмут може би са изнудили руското военно командване да предостави боеприпаси на наемниците на Вагнер. На 6 май Кадиров публикува писмо, в което иска от руския президент Владимир Путин да нареди на руския министър на отбраната Сергей Шойгу и на директора на Руската национална гвардия (Росгвардия) Виктор Золотов да разрешат прехвърлянето на чеченски части "Ахмат" от "други направления", които да заемат позициите на "Вагнер" в направление Бахмут.

Писмото на Кадиров до Путин заобикаляше руската командна верига, а изтеглянето на чеченските сили от други части на театъра вероятно представляваше риск за руските отбранителни линии - риск, който Герасимов и Шойгу, респективно Путин, изглежда не са искали да поемат. ISW преди това наблюдаваше чеченски части, действащи в района на Билохоровка на линията Сватово-Кремина и в Запорожка област, и изтеглянето им от тези позиции може да подкопае отбранителната подготовка на Русия преди планираните украински контранастъпления.

Пригожин: "Вагнер" се оттегля от Бахмут да ближе раните си

Пригожин: "Вагнер" се оттегля от Бахмут да ближе раните си

Причината- големите загуби и липсата на достатъчно доставки на боеприпаси

Шойгу и Герасимов, които неизменно са лоялни към заповедите на Путин, може би са решили да предоставят боеприпаси на "Вагнер" по указание на Путин. Очевидно успешните съвместни усилия на Кадиров и Пригожин за изнудване допълнително показват, че Герасимов всъщност не контролира всички руски сили в Украйна, въпреки че е номинален командващ на театъра на военните действия. Герасимов вероятно се е опитал да поеме контрола над всички руски нередовни сили през зимата на 2023 г., но се е провалил в това начинание още преди да загуби благоволението на Путин през пролетта.

Кадиров вероятно е подкрепил усилията на "Вагнер" за изнудване на руското военно командване, за да възстанови позициите си в кръга на властта в Кремъл. Преди това Кадиров е заемал влиятелна позиция в близкото обкръжение на Путин в, докато очевидно не е загубил благоволението си напоследък, вероятно защото неговите сили са играли ограничена роля в активните бойни операции в Украйна през късната есен на 2022 г. и зимата на 2023 г.

Путин омаловажи Кадиров по време на срещата им на 13 март, на която Кадиров изглеждаше видимо нервен, когато докладваше за ролята на чеченските бойци в Украйна.

Уволненият руски зам.-министър на отбраната се присъедини към "Вагнер"

Уволненият руски зам.-министър на отбраната се присъедини към "Вагнер"

Той е назначен за заместник-командир

Кадиров вероятно е видял в заплахите на Пригожин да се изтегли от Бахмут възможност да изтъкне ефективността на своите сили на фона на неуспехите на Герасимов и Шойгу да постигнат решителни победи по време на зимно-пролетната офанзива.

Очевидната нужда на Герасимов да преговаря с подчинените му командири и способността на тези командири да го принуждават да действа, предполага, че проблемите в командната верига оказват значително влияние върху способността на руските военни да провеждат съгласувани операции на целия театър.

Позицията на общ командващ на театъра на военните действия по принцип би трябвало да позволява на Герасимов да командва всяко руско подразделение или командир на сухопътни сили в Украйна, дори тези, които командват нередовни формирования като "Вагнер" и "Ахмат". Изглежда обаче, че Пригожин и Кадиров са в състояние до голяма степен да вземат самостоятелни решения по отношение на своите сили - явление, което изглежда става все по-ясно изразено, колкото по-дълго тези сили имат фактически контрол над определени сектори на фронтовата линия. Изглежда, че Вагнер и руското МО наскоро са постигнали споразумение относно разграничаването на отговорностите между конвенционалните и нередовните сили.

Например руското военно командване изпрати руски въздушно-десантни сили (ВДВ) за защита на фланговете около Бахмут приблизително по времето, когато Вагнер започна да настъпва в самия град.

Военен хумор или истина: Пригожин обяви края на "Вагнер"

Военен хумор или истина: Пригожин обяви края на "Вагнер"

Тежко положение на фронта в Бахмут

ISW по-рано оцени, че руското военно командване вероятно наскоро е взело решение да промени приоритетите на усилията и разпределението на ресурсите, за да се подготви за приемане на потенциални украински контраофанзивни операции, но не е поставило условия за успокояване на Пригожин или компенсиране на вероятното влошаване на положението на Вагнер в района на Бахмут.

Последвалите сътресения във връзка с понижаването на приоритетите в района на Бахмут и отказът на руското военно командване от снабдяване на "Вагнер" вероятно ще подкопаят тези усилия на целия театър.

Тези събития повдигат въпроси относно способността на Русия да координира последователна отбранителна кампания на целия театър. Изглежда, че руското военно командване все повече делегира отговорности за различните сектори на фронта в Украйна на различни руски командири, докато правомощията на командващия театъра на военните действия продължават да отслабват.

Влошените способности на Герасимов да контролира командирите си вероятно ще ограничат още повече способността на руските военни да провеждат съгласувани операции, включващи различни зони на отговорност.

Бил Клинтън разбрал още през 2011 г., че Путин ще нападне Украйна

Бил Клинтън разбрал още през 2011 г., че Путин ще нападне Украйна

Руските неуспехи на фронта отказали Китай да нахлуе в Тайван

ISW вече е оценявала, че фракционната динамика в руската армия определя вземането на решения в необичайна степен, а нарастващата ерозия на руската командна верига вероятно е попаднала в самоподсилваща се обратна връзка с нарастващия фракционизъм в руската армия.

ISW оценява, че е малко вероятно Путин да отстрани Герасимов като общ командващ на театъра на военните действия по причини, свързани с репутацията му, и следователно публичното подкопаване на Герасимов от страна на Пригожин и Кадиров може да има трайни последици за силата на позицията на общия командващ на театъра на военните действия.

Възможно е Путин да се стреми да възнагради командирите, които харесва, с отговорности, надхвърлящи официалните им длъжности, вместо да ги назначи на по-висока позиция.

Малко вероятно е руските военни да решат тези проблеми с командната верига в близко бъдеще и тези проблеми вероятно ще повлияят на начина, по който руските сили по различните оси реагират на потенциални украински контраофанзивни операции.

Способността на Пригожин и Кадиров да оказват значително влияние върху решенията на руското военно командване зависи от готовността на Путин да ги успокои и от зависимостта му от техните сили, като и двете вероятно ще намалеят след по-нататъшни усилия за изнудване. И Пригожин, и Кадиров вероятно запазват различно благоразположение и лични контакти с Путин въпреки индивидуалното си напрежение с руското военно командване.

Опита ли Украйна да убие Путин?

Опита ли Украйна да убие Путин?

Ако атаката е истинска, тя може да засили параноята на Владимир Путин. А така или иначе руският президент прилага много стриктна рутина, подчинена на страха от смъртта

Решението за изнудване и последващо унижение на руското военно командване може да е изразходвало значителна част от политическия капитал на Пригожин и Кадиров за оказване на влияние върху вземането на решения на оперативно и стратегическо ниво във военната област. Подобно високопоставено изнудване вероятно не е осъществима дългосрочна стратегия за Пригожин и Кадиров, като се има предвид, че те разчитат на благоволението на Путин да подчини МО на техните искания.

През последните месеци Пригожин вече е загубил благоволението на Путин, като последните събития изглежда показват, че той се е нуждаел от собствения капитал на Кадиров, за да изнудва успешно руското военно командване за предоставяне на допълнителни боеприпаси. Путин обаче избягва да уволнява членове на вътрешния си кръг, като вместо това ги сменя с други, за да им осигури благоразположение, влияние и ресурси.

Малко вероятно е Пригожин и Кадиров да предизвикат отново такива крайни ефекти, без да навредят на отношенията си с Путин.

Продължаващата борба на Пригожин за превземане на Бахмут противоречи на последователния му разказ, че превземането на Бахмут няма стратегическа стойност. На 6 май (преди изявлението си за предоставяне на допълнителни боеприпаси) Пригожин публикува писмо от 41 точки, в което критикува руското МО, че умишлено отказва да подкрепи Вагнер в Бахмут.

Пригожин твърди, че той и Суровикин са организирали през октомври 2022 г. операция "Месомелачка в Бахмут", за да провокират Киев да хвърли масово украински сили в Бахмут.

Пригожин повтори, че основната задача на "Вагнер" в Бахмут винаги е била да изтощи украинските сили в месомелачката, а не да превземе селището.

Парият Путин - един изгнаник в Кремъл

Парият Путин - един изгнаник в Кремъл

Как санкциите и заплахата от съдебно преследване застрашиха президента на Русия

Пригожин заяви, че завършването на превземането на Бахмут няма оперативно значение, отхвърляйки твърдението на Шойгу от 7 март, че превземането на Бахмут ще отвори пътя за по-нататъшни руски офанзивни усилия в Донбас - наратив, който Пригожин последователно поддържа от ноември 2022 г. насам.

Дългогодишните твърдения на Пригожин, че Бахмут не е от стратегическо значение, противоречат на исканията му руското МО да предостави на "Вагнер" необходимите боеприпаси, които да му позволят да завърши превземането на Бахмут, което подсказва, че Пригожин продължава да дава приоритет на личните си цели пред тези на руското военно командване и доброто на общите руски военни усилия.

Основни изводи

  • Финансистът на групата "Вагнер" Евгений Пригожин и чеченският лидер Рамзан Кадиров може да са принудили руския командващ театъра на военните действия в Украйна, армейски генерал Валерий Герасимов, да възобнови разпределението на артилерийски боеприпаси за силите на "Вагнер" в Бахмут въпреки желанието на Герасимов да намали приоритетите на това усилие.
  • Заплахите на Кадиров да прехвърли силите си в Бахмут може да са изнудвали руското военно командване да разпределя боеприпаси за наемниците на Вагнер.
  • Кадиров вероятно е подкрепил усилията на Вагнер за изнудване на руското военно командване, за да възстанови позициите си в кръга на властта в Кремъл.
  • Очевидната нужда на Герасимов да преговаря с подчинените му командири и способността на тези командири да го принуждават да действа, предполага, че проблемите в командната верига оказват значително влияние върху способността на руските военни да провеждат съгласувани операции на целия театър.
  • Тези събития повдигат въпроси относно способността на Русия да координира последователна отбранителна кампания на целия театър.
  • Способността на Пригожин и Кадиров да оказват значително влияние върху решенията на руското военно командване зависи от готовността на Путин да ги успокои и от зависимостта му от техните сили - и двете вероятно ще се влошат след по-нататъшни усилия за изнудване.
  • Продължаващата борба на Пригожин за завършване на превземането на Бахмут противоречи на последователния му разказ, че превземането на Бахмут няма стратегическа стойност.
  • Руските сили продължиха ограничените настъпателни операции североизточно от Купянск и южно от Кременна.
  • От 7 май руските сили постигнаха някои териториални придобивки в Бахмут и продължиха ограничените настъпателни операции на фронта Авдийвка-Донецк.
  • Руски източници твърдят, че през нощта на 6 срещу 7 май украинските сили са изстреляли към Крим до 23 безпилотни летателни апарата.
  • Руските федерални субекти продължават да набират и формират регионални въоръжени формирования и доброволчески батальони.
  • Руските окупационни власти продължават да планират и провеждат принудителна евакуация от Запорожка област.