Бившият заместник-министър на отбраната на Русия генерал-полковник Михаил Мизинцев се присъедини към частната военна компания "Вагнер" като заместник-командир, съобщава "Ройтерс".

В два видеоклипа, публикувани от военния кореспондент Александър Симонов в "Телеграм", Мизинцев - облечен в бойна екипировка с логото на "Вагнер" - беше показан по време на посещение в тренировъчен лагер и при обиколка на руски позиции в град Бахмут в Украйна.

Кадрите съвпаднаха с публикуването на две видеоизявления на основателя на "Вагнер" Евгений Пригожин, който яростно поднови многократните си обвинения, че Министерството на отбраната на Русия лишава силите му от боеприпаси от ревност към техния успех.

С ново назначение Москва потвърди уволнението на Мизинцев от руското МО

С ново назначение Москва потвърди уволнението на Мизинцев от руското МО

Генерал-полковник Алексей Кузменков е назначен за заместник-министър на отбраната

Въпреки че Пригожин редовно обвинява основните военни, включително министъра на отбраната Сергей Шойгу, в некомпетентност, той отправя и похвали към отделни командири.

На 29 април пресслужбата на Пригожин съобщи, че той е предложил пост на Мизинцев - ден, след като бе съобщено за уволнението му от Министерството на отбраната.

Мизинцев, който организира обсадата на украинския град Мариупол в първите месеци на войната миналата година, беше назначен за заместник-министър на отбраната, отговарящ за логистиката и доставките, едва през септември миналата година.

"Сива зона" - канал в "Телеграм", свързан с "Вагнер", съобщи, че Мизинцев е станал "не първият и очевидно не последният генерал, който не е на мястото си сред бюрокрацията и подлизурството".

През юни Европейският съюз наложи санкции на Мизинцев, наричайки го "Касапина от Мариупол" за ролята му в обсадата, която опустоши града.

Заместник на Сергей Шойгу си отива?

Заместник на Сергей Шойгу си отива?

Кремъл отказа да коментира