Генерал-полковник Алексей Кузменков е назначен за заместник-министър на отбраната на Руската федерация по логистиката на Въоръжените сили. Това съобщиха пред журналисти от Министерството на отбраната на Руската федерация.

Съобщавайки името на практика от руското военно ведомство потвърждават слуховете от преди няколко дни за уволнението Генерал-полковник Михаил Мизинцев. Официално съобщение за това обаче не е пуснато.

Отбелязва се, че Кузменков е завършил висшето военно училище във Волск, Саратовска област, през 1992 г. и до 2019 г. е служил на различни длъжности в органите на тиловото осигуряване на въоръжените сили на Руската федерация.

От 2014 г. до 2018 г. ръководи щаба на логистиката на въоръжените сили на Руската федерация. От 2018 г. до 2019 г. е заместник-командир на Южния военен окръг по логистиката. От 2019 г. заема длъжността заместник-директор на Федералната служба на Националната гвардия на Руската федерация - главнокомандващ на Националната гвардия на Руската федерация.

Заместник на Сергей Шойгу си отива?

Заместник на Сергей Шойгу си отива?

Кремъл отказа да коментира

Това е втората смяна на заместник-министъра на логистиката от началото на руската инвазия в Украйна. Армейски генерал Дмитрий Булгаков, който заемаше поста от 2010 г., беше уволнен през септември 2022 г., а неговият наследник, генерал-полковник Михаил Мизинцев, който преди това не е участвал пряко в организацията на вътрешния фронт, беше отстранен в края на април.

Преди назначението си Мизинцев беше ръководител на руския Национален център за управление на отбраната. Смята се, че той е командвал тримесечната обсада на Мариупол, където по украински оценки са загинали десетки хиляди души. В западната преса генералът беше наречен "касапинът от Мариупол".

Нищо не беше обявено официално за новото назначение на Мизинцев.

Според публикации в отворени източници и коментари на руски военни експерти и блогъри след началото на инвазията са станали ясни сериозни недостатъци в осигуряването на оръжия, оборудване, боеприпаси и униформи за руската армия.