ЧВК "Вагнер" може да престане да съществува, заяви основателят на групата Евгений Пригожин в интервю за "военния кореспондент" Семьон Пегов.

"Ройтерс", която намира тези думи за достойни за новина, подчертава, че не е ясно дали изявлението на Пригожин може да се приеме сериозно.

По-рано тази седмица собственикът на ЧВК първо заяви, че на вагнерианците е било наредено да прекратят огъня заради посещението на американските журналисти в Бахмут, а след това го нарече "военен хумор".

Пригожин неведнъж се е оплаквал от начина, по който Русия води войната в Украйна, припомня "Ройтерс".

Той често казва, че редовните въоръжени сили не снабдяват Вагнер с боеприпаси, а понякога обвинява политическото ръководство в Кремъл в предателство.

"Към днешна дата стигаме до момента, в който ЧВК "Вагнер" приключва своята дейност. ЧВК "Вагнер" в кратък срок ще престане да съществува.

Ние ще отидем в историята, това не е голям проблем", каза Пригожин, визирайки необходимостта от снаряди.

"Вагнер" спира да взема украински военнопленници - ще ги избива на бойното поле

"Вагнер" спира да взема украински военнопленници - ще ги избива на бойното поле

Пригожин е гневен заради видео на украинци, застреляли руски пленник

Пригожин заяви също, че неговите формирования са понесли тежки загуби тази седмица поради липса на подкрепа, а миналата седмица изрази загриженост от възможна контраатака от страна на добре екипирани украински войски в Бахмут, отбеляза "Ройтерс".

През януари САЩ признаха ЧВК "Вагнер" за транснационална престъпна организация.