Бойците от руската частна военна компания "Вагнер", които се сражават в град Бахмут в Източна Украйна, ще убиват вражеските войници и няма да вземат повече военнопленници. За това предупреди основателят на наемническата група Евгений Пригожин, съобщава "Франс прес".

Думите му бяха по повод публикуван в свързан с "Вагнер" канал в "Телеграм" видеозапис на двама украинци, решили да застрелят руски военнопленник.

"Ще избием всички на бойното поле. Няма да вземаме повече военнопленници!", закани се Пригожин.

"Не знаем името на нашия човек, застрелян от украинци", допълни той и подчерта, че съгласно международното право неговата група е била задължена "да се грижи, лекува и да не наранява" нито един военнопленник.

Пригожин посочи, че "Вагнер" не иска да нарушава международното право и по тази причина ще избива всички войници на бойното поле.

ISW: Пригожин е заповядал на "Вагнер" да убива цивилни и деца в Украйна

ISW: Пригожин е заповядал на "Вагнер" да убива цивилни и деца в Украйна

Путин знаел за жестокостите на руските части и ги окуражава

Съобщава се за присъствието на бойци на "Вагнер" в различни зони на конфликт, като Украйна, Сирия, Либия, Мали и Централноафриканската република, където те са обвинявани в злоупотреби.

Москва и Киев многократно взаимно са се упреквали в убийства на военнопленници, откакто руският президент Владимир Путин изпрати войски в Украйна преди повече от година.

По-рано този месец държавният глава на Украйна Володимир Зеленски осъди руските "зверове", след като се появи видео, показващо обезглавяването на украински затворник.

Пригожин отхвърли обвиненията от страна на руска неправителствена организация и на дезертьор от "Вагнер", че членове на неговата група носят отговорност за деянието.

Украински експерти виждат скорошен край на ЧВК "Вагнер"

Украински експерти виждат скорошен край на ЧВК "Вагнер"

Сериозни загуби и невъзможност от компенсирането им на фронта