Руската частна военна компания (ЧВК) "Вагнер" казва, че в момента няма нейни наемници в Судан, а Би Би Си няма информация такива да има там. Но ЧВК "Вагнер" според много източници има интереси и връзки там - и с двете воюващи страни.

Основателят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин казва, че повече от две години в Судан не е имало нито един боец ​​на компанията.

Но те бяха там и Европейският съюз и САЩ наложиха санкции срещу фирми, работещи в Судан, които по тяхна информация са свързани с Пригожин и ЧВК "Вагнер".

Сделки със злато

През 2017 г. тогавашният президент на Судан Омар Башир, обвинен от Международния наказателен съд в геноцида на населението на Дарфур, летя за Москва и подписа няколко споразумения с руските власти.

Те включват споразумение за създаване на руска военноморска база в Порт Судан на Червено море, както и споразумения за концесии за добив на злато между руската фирма "М Инвест" и суданското министерство на минералите. Судан е на трето място в Африка по производство на злато.

Министерството на финансите на САЩ смята "М инвест" и нейното дъщерно дружество Meroe Gold за паравани, зад които се прикрива дейността на ЧВК "Вагнер" в Судан.

"Евгений Пригожин и неговата мрежа експлоатират природните ресурси на Судан за лична изгода и разпространяват зловредното си влияние по цялата планета", каза тогавашният министър на финансите на САЩ Стивън Мнучин през 2020 г.

И "М Инвест", и Meroe Gold са в списъка на компания, санкционирани от САЩ.

CNN проведе разследване и установи, че златото от Судан се изнася по суша в Централноафриканската република, където работи ЧВК "Вагнер", и този износ не е отразен в официалната статистика на Судан.

Освен това, както беше съобщено от британския вестник Daily Telegraph миналата година, значително количество злато от Судан се изнася контрабандно през военните летища.

"Вагнер" отрича да има пръст в размириците в Судан

"Вагнер" отрича да има пръст в размириците в Судан

Бойците на компанията не са били в страната над две години

Какво още прави ЧВК "Вагнер" в Судан

От 2017 г. насам руски и чуждестранни източници многократно публикуваха снимки и видеоклипове, за които се твърди, че показват наемници на ЧВК "Вагнер" в Судан. Те, според тези източници, са обучавали там суданската армия и са помогнали за потушаването на масови протести.

Би Би Си обаче уточнява, че не е проверила независимо автентичността на тези изображения и съответствието на изображенията с изложеното.

През 2021 г. свързаният ЧВК "Вагнер" канал в "Телеграм" Gray Zone публикува снимки от церемония две години по-рано, на която неназован "командир на едно от основните бойни формирования" на компанията връчва възпоменателни знаци на суданската армия.

През юли същият канал публикува видео, в което според надписа судански войници, водени от наемник от "Вагнер", скачат с парашут от хеликоптер.

Колко влиятелна е ЧВК "Вагнер" в Судан

Министерството на финансите на САЩ смята, че ЧВК "Вагнер" е действала в Судан, "провеждайки паравоенни операции, помагайки за поддържането на авторитарния режим и експлоатирайки природните ресурси".

"В началото, през 2018 г., те имаха около 100 души там, които обучаваха суданската армия, и от това се разви връзката", казва д-р Джоана де Деус Перейра от Британския кралски институт за обединени изследвания на отбраната (RUSI).

Според съобщения в суданската преса броят на вагнеровците в страната по-късно нараства до 500. Повечето от тях са базирани на югозапад, в село Ум Дафук близо до границата с Централноафриканската република (ЦАР).

През 2019 г., когато в Судан избухнаха масови протести срещу президента Омар Башир, Sudan Tribune съобщи, че "руски бойци" заедно със суданските разузнавателни служби са наблюдавали тези протести. Суданските власти отрекоха това.

Според Самуел Рамани, автор на книга за дейността на руснаците в Африка, ЧВК "Вагнер" е водила пропагандна кампания в подкрепа на президента Башир.

"Пригожин предложи да бъдат обвинени протестиращите, че са про-израелски и анти-ислямски", казва д-р Рамани.

Това, според него, довело до търкания с разузнавателните служби на Башир и ЧВК "Вагнер" решила да подкрепи човека, който в крайна сметка свали Башир - генерал Абдел Фатах ал Бурхан.

"Руското външно министерство беше против преврата, докато Пригожин и ЧВК "Вагнер" приветстваха издигането на власт на Ал Бурхан", казва д-р Рамани.

След това, през 2021-2022 г., ЧВК "Вагнер", според Рамани, засили връзките със Силите за бърза поддръжка, които сега се бият с редовната армия и генерал Ал Бурхан. Факт е, че Пригожин се интересуваше от златните мини, които бяха поети от командващия Силите за бърза подкрепа генерал Мохамед Хамдан Дагало, известен също като Хемети.

Хемети посети Москва миналата година с цел "укрепване на суданско-руските отношения".

В настоящия конфликт обаче, според суданския експерт Худ Хаир от мозъчния тръст Confluence Advisory, ЧВК "Вагнер" не подкрепя нито една от страните.

ЧВК "Вагнер" има връзки от различни видове и мащаби както с начинанията на генерал Ал-Бурхан, така и с начинанията на Хeмети", казва тя.

CNN: ЧВК "Вагнер" не се отказва от Африка

CNN: ЧВК "Вагнер" не се отказва от Африка

Няма потвърждение за документите

Вагнер в други африкански страни

ЧВК "Вагнер" действа от няколко години в Централноафриканската република, където нейни наемници, според множество съобщения в пресата, охраняват диамантените мини. Сили на "Вагнер" има и в Либия и Мали.

През 2021 г. Би Би Си, след като проучи устройство, изгубено от наемник на ЧВК "Вагнер" и разговаря с либийски войници и цивилни, установи, че наемническата групировка е участвала в гражданската война в Либия.

Правозащитници от международната организация Human Rights Watch обвиняват наемниците на ЧВК "Вагнер" в изтезания и убийства както в Мали, така и в Централноафриканската република.

Путин срещу „демоните на Макрон” – новата прокси война на Русия в Африка

Путин срещу „демоните на Макрон” – новата прокси война на Русия в Африка

След Централноафриканската република и Мали през 2022 г. френската армия напусна Буркина-Фасо, преследвана навсякъде от "Вагнер"