Медии съобщават за военен преврат в Судан. Според постъпващата информация, властта в страната е взета от военните, които скоро трябва да направят официално изявление, съобщава ТАСС.

На 11 април сутринта медиите съобщиха, че група военни в Судан свали от власт президента Омар ал-Башир, освобождавайки го от всичките му постове.

Според "Ройтерс", които се позовават на правителствени източници, суданският президент ал-Башир е подал оставка и в момента се провеждат консултации за създаването на преходен съвет.

Суданският президент Омар е принуден да се оттегли от военните след три десетилетия на автократична власт и са предприети действия за създаване на преходен съвет, който да управлява страната, съобщават судански източници. Те допълват пред "Ройтерс", че 75-годишният Башир е свален от армията и е в президентската резиденция под "сериозна охрана".

Според Baj News, Военният съвет на Судан под ръководството на първия вицепрезидент на страната и министърът на отбраната Авад бин Ауф се готви да поеме властта за една година.

Очаква се армията на страната да направи официално изявление по държавната телевизия и радио.

ООН призова Судан към сдържаност след сблъсъците на протестите

ООН призова Судан към сдържаност след сблъсъците на протестите

Силите за сигурност на Судан използваха сълзотворен газ и полицейски палки в опит да разбият

Масовите безредици в Судан не са утихнали от средата на декември 2018 г. След няколко дни протестите обхванаха около 30 града, включително столицата Хартум. Жителите на африканската страна са недоволни от значителното увеличение на цените на горивата, хляба и брашното, както и острия недостиг на основни хранителни продукти, съобщава ТАСС.

На 23 февруари президентът Омар ал-Башир освободи централното правителство, ръководителите на всички провинции и обяви извънредно положение за една година, за да предприеме мерки за преодоляване на кризата. По-късно парламентът намали срока на действие на шест месеца.

По-рано С, Великобритания и Норвегия поискаха от суданските власти да променят политическата система на страната, за да изпълнят исканията на протестиращите. Според телевизионния канал "Ал Хадат" президентът Омар ал-Башир, заедно с висши служители от неговото обкръжение, са арестувани от военните.

По-конкретно се съобщава за задържането на ръководителя на президентската гвардия, както и бившия министър на отбраната Абдел Рахим Мохамед Хюсеин. Лидерът на управляващата партия "Национален конгрес" Ахмед Харун и бившият вицепрезидент на Судан Али Осман Таха също са арестувани.

Според информацията, повече от 100 души са задържани, включително настоящи и бивши високопоставени служители. Междувременно, местният недържавен телевизионен канал "Ал-Машхад" съобщава, че ал-Башир е успял да напусне страната.

Както се съобщава от медиите, хиляди хора са по улиците на Хартум. По-голямата част е съсредоточена в щаба на висшето командване на армията. Протестите там продължават от 6 април.

В столицата са разположени допълнителни подразделения на армията и бронирани превозни средства. Международно летище Хартум е затворено.

Сълзотворен газ и палки срещу протестиращи в центъра на суданската столица

Сълзотворен газ и палки срещу протестиращи в центъра на суданската столица

Протестите избухнаха на 19 декември

Независимостта на Судан от Великобритания е обявена през 1956 г. През ноември 1958 г. в страната има военен преврат, установен е военен режим, а маршал Абад се обявява за първи президент на страната. През 1964 г. той предава властта на коалиционното правителство.

През май 1969 г. в страната има държавен преврат, а начело на държавата е полковник Яафар Нимейри. През октомври 1971 г. той е избран за президент на Судан.

Нимейри е свален през април 1985 г. в резултат на нов военен преврат, воден от генерал Абдел Рахман Сивар ал Дагаб.

Друг военен преврат в Судан има и през юни 1989 г. Най-висшата държавна институция е "Съветът за революция и национално спасение", председателстван от генерал-лейтенант Омар Хасан Ахмед ал-Башир. През октомври 1993 г. той става президент.

Протестиращите в Судан за първи път достигат до щаба на армията

Протестиращите в Судан за първи път достигат до щаба на армията

Те възпявали "Една армия, един народ"