Евгений Пригожин и командването на "Вагнер" може би активно насърчават активното участие в жестокости в опит да изградят социална сплотеност и репутация в частите на "Вагнер". Този вид вкоренено насилие вероятно ще има ескалиращи вътрешни последици за руското общество, особено когато бойците на Вагнер приключат договорите си и се завърнат по домовете си.

Това се казва в дневния анализ за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Описаните от Азамат Ялдаров и Алексей Савич изключително жестоки жестокости подчертават редица скорошни доклади за системното използване на жестокост от страна на "Вагнер" като метод за водене на война.

Руското общество ще трябва все по-често да работи за справяне с нормализираната бруталност, извършвана от неговите сили, когато те се реинтегрират в националната сфера, което вероятно ще има последици за поколенията във вътрешното общество.

Интервю с двама бивши бойци от групата на Вагнер за отношението им към украински деца и други цивилни и военнопленници допълнително подчертава как "Вагнер" е институционализирал систематичната бруталност като част от основния си начин на действие. Руската правозащитна организация Gulagu.net публикува на 17 април видеоинтервю с двама бивши затворници, които са приключили договорите си с "Вагнер" и са се завърнали в Русия.

Един от бойците на "Вагнер", Азамат Ялдаров, признава, че Пригожин е наредил на отряда си да убива деца, докато е поемал контрола над Соледар, и че е погребал 18 деца, които е убил в Краснодарския край и Саратовска и Кировска област.

Ялдаров подчертава, че Пригожин е дал заповед на бойците на "Вагнер" да "ликвидират" всички в Соледар и че Ялдаров е получил специална заповед да убива деца. Друг боец на "Вагнер" и командир на разузнавателно подразделение, Алексей Савич, разказва на интервюиращия, че е стрелял по собствените си хора за неподчинение и че лично е станал свидетел на екзекуциите на 80 бойци на "Вагнер" заради отказ да изпълняват заповеди.

Савич твърди, че командването на Вагнер е дало заповед да се избият всички цивилни в Бахмут на възраст над 15 години и че неговото подразделение е убило 23 цивилни, 10 от които са били невъоръжени тийнейджъри.

Савич разказва и за други случаи от операциите в Бахмут и Соледар, при които е убил деца на петгодишна възраст и други цивилни. Савич твърди също, че Пригожин има лични предпочитания към записването на видеоклипове с екзекуции на украински военнопленници.

Интервюто на Gulagu.net с двамата бивши бойци на "Вагнер" дава ценна информация за структурата на силите на "Вагнер" и оперативните приоритети. Ялдъров твърди, че е бил командир на 5-ти щурмови отряд на "Вагнер" и че се е обучавал в специално подразделение, което специално го е научило да убива.

ISW: Разбраха погрешно Пригожин

ISW: Разбраха погрешно Пригожин

Публикуванаха му статия не призовава Русия да прекрати войната

Ялдъров заяви, че висшето командване на "Вагнер" е дало на неговия отряд заповед да постави знаме на вероятно административната сграда на Бахмут и че не му е било позволено да напусне Бахмут до превземането му. Като се има предвид фактът, че Ялдъров е дал интервюто от дома си в Русия, тъй като е бил освободен от договора си, неговият анекдот за административната сграда може да подсказва, че "Вагнер" е смятал превземането на административната сграда и централната част на Бахмут за праг за обявяване на превземането на града.

Очевидното завръщане на благоразположението на Путин към Пригожин може да е резултат отчасти от способността на Пригожин да заяви превземането на Бахмут - неговата цел - докато конвенционалните сили на руското МО не са успели да постигнат нито една от целите си. Разказът на Ялдаров за заповедта на Пригожин към войските на "Вагнер" да избиват цивилни и всички, на които се натъкнат в Соледар в началото на януари, допълнително показва, че Пригожин е настоявал за бързо превземане на селището и е наредил на бойците си да го превземат по същество на всяка цена.

И Ялдаров, и Савич подчертават начина, по който командването на "Вагнер" изисква брутално отношение към инакомислещите в редиците си, както и оперативното разчитане на атакуващи нападения, извършвани от осъдени новобранци.

Финансистът от групата "Вагнер" Евгений Пригожин изглежда отново се ползва с благоволението на руския президент Владимир Путин, вероятно в резултат на неспособността на руската конвенционална армия да изпълни задачите, които Путин ѝ е поставил по време на зимната офанзива в Донбас.

ISW: Пригожин се бори за все повече власт

ISW: Пригожин се бори за все повече власт

Ежедневният анализ за Украйна на Института за изследване на войната

Изглежда, че силите на "Вагнер" получават и подкрепления, боеприпаси и политическо признание - което е рязко отклонение от предишните усилия поне от януари 2023 г. на Кремъл да изразходва силите на "Вагнер" и Пригожин в Бахмут.

Свързани с "Вагнер" източници съобщиха на 17 април, че "Вагнер" обучава до три мотострелкови бригади от мобилизиран персонал, които да подсилят фланговете на "Вагнер" в Бахмут.

Пригожин също така потвърди, че руските въздушно-десантни сили (ВДВ) действат заедно с "Вагнер", и посочи, че "Вагнер" активно получава артилерийски снаряди.

Пригожин се застъпи за това "Вагнер" да получава повече артилерийски снаряди, което показва, че Пригожин е възстановил доставките си на боеприпаси от руското Министерство на отбраната (МО). Руската Държавна дума ще разгледа и измененията на руския закон за правата на ветераните, с които да се предостави статут на ветерани на частни военни компании (ЧВК) и доброволци.

Пригожин редовно се застъпваше за признаването на служителите на "Вагнер" като участници в "специалната военна операция" в Украйна и приемането на този законопроект би означавало, че позицията на Пригожин във вътрешния кръг на Кремъл се е подобрила.

Степента на доверието и благосклонността на Путин към Пригожин засега не е ясна, но е вероятно Путин да е спрял усилията на руското МО да отмъсти на "Вагнер", като му е отказал подкрепления и боеприпаси.

The New York Times, позовавайки се на изтекли документи на Пентагона, съобщава, че Путин лично се е опитал да разреши враждата между "Вагнер" и руското МО, като е организирал среща между Шойгу и Пригожин на 22 февруари.

Пригожин призна и за загуби в Бахмут

Пригожин призна и за загуби в Бахмут

Все пак твърди, че украинската армия там била унищожена

Възможно е Путин да се обръща обратно към Пригожин, след като преживя поредното разочарование от руските конвенционални сили, които не превзеха фронтовете на Луганска и Донецка област преди датата 1 април, която според съобщенията Путин им е определил.

Путин вероятно се нуждае от незабавна победа в Бахмут преди Деня на победата на 9 май или предполагаемата пресконференция "Пряка линия", която се готви да проведе през юни, за да утвърди авторитета си сред местната аудитория.

Подобряването на отношенията на Путин с "Вагнер" също може да е симптом за колебанието му да увеличи мобилизацията и да сигнализира за връщане към криптомобилизацията.

Путин увеличи годишната квота за наборна военна служба от 134 000 до 147 000 души за цикъла през пролетта на 2023 г. и вероятно изпитва недостиг на инструктори, които да подготвят наборниците, останалия мобилизиран персонал и доброволците.

Възможно е Кремъл да се надява да използва инструкторите на "Вагнер", за да подготви мобилизираните си сили. ISW по-рано съобщи, че Кремъл е възложил набирането на личен състав на националистически групи и в момента провежда мащабни кампании за набиране на доброволци.

Пригожин не вижда признаци за изтегляне на украинските сили от Бахмут

Пригожин не вижда признаци за изтегляне на украинските сили от Бахмут

"Врагът не отива никъде"

Понастоящем "Вагнер" набира бойци в цяла Русия и е възможно Кремъл все още да разглежда "Вагнер" като възможен източник на бойна сила.

Московският градски съд осъди руския опозиционен активист Владимир Кара-Мурза на 25 години затвор по обвинение в държавна измяна заради критиките му срещу Кремъл и войната в Украйна.

25-годишната присъда е най-дългата и най-тежката за опозиционен активист досега.

Присъдата на Кара-Мурза идва в момент, когато Кремъл продължава да засилва репресиите срещу инакомислещите чрез ескалиращи законодателни манипулации.

Делото и присъдата на Кара-Мурза са емблематични за по-широката тенденция в Русия към тотален и кодифициран авторитаризъм.

Китайският министър на отбраната Ли Шанфу се срещна с руския президент Владимир Путин в Москва на 16 април и обеща да засили военния обмен и сътрудничеството между Русия и Китай. Ли заяви, че е пристигнал в Москва, за да изпълни споразумението на китайския президент Си Дзинпин с Путин от края на март, и заяви, че руско-китайските отношения "вече са навлезли в нова ера".

Ли отбеляза, че Китай е готов да работи с Русия за "укрепване на стратегическата комуникация между двете армии, засилване на многостранната координация и сътрудничество, както и за нов принос към опазването на регионалната и глобалната сигурност в името на мира".

По време на посещението на Ли Путин продължи да полага усилия да представи Русия като равностоен партньор в областта на отбраната с Китай и като тихоокеанска военноморска сила.

ISW: Със знаково интервю Пригожин даде заявка за Кремъл

ISW: Със знаково интервю Пригожин даде заявка за Кремъл

Москва готви руския елит за продължителна война

По време на срещата си с руския министър на отбраната Сергей Шойгу на 17 април Путин заяви, че руската армия дава приоритет на войната в Украйна, но продължава да развива руския Тихоокеански флот.

Шойгу заяви, че в неотдавнашните руски учения за бойна готовност са участвали 25 000 военнослужещи, 167 военни и спомагателни кораба и 89 самолета и хеликоптера.

Шойгу заяви, че в момента руските сили провеждат маневрени учения и се придвижват към южната част на Охотско море. Шойгу заяви, че заключителните учения ще започнат на 18 април, ден преди заминаването на Ли от Русия. На 14 април ISW оцени, че проверките на бойната готовност на руския Тихоокеански флот вероятно имат за цел да дадат сигнал на Китай, че Русия подкрепя китайските цели за сигурност в Тихия океан, особено преди срещата на Г-7 в Япония между 19 и 21 май.

Новосформираният "Клуб на гневните патриоти" на бившия руски офицер и пламенен националист Игор Гиркин публикува своя манифест, насочен към защита на провоенните фракции в Кремъл от евентуален "саботаж" и "предателство". На 17 април "Клубът на гневните патриоти" публикува своя манифест в новосъздадения си канал в Телеграм, в който се набляга на защитата на провоенните фракции в Кремъл вместо на усилията за спечелване на войната в Украйна.

В манифеста се твърди, че неуточнени действащи лица, които остават на власт в Русия, са прехвърлили парите и лоялността си към Запада и може би се готвят за преврат и "разпадане" на Руската федерация. Манифестът сравнява провоенните и антивоенните фракции в Кремъл с борбата между червените и белите по време на руската гражданска война след болшевишката революция от 1917 г.

В манифеста се твърди също, че в момента Русия води войната по посредствен начин и не е в състояние да победи Украйна в сегашното ѝ състояние. ISW по-рано оцени, че Гиркин и "Клубът на гневните патриоти" може би се опитват да постигнат политическите цели на неназовани фигури в руските силови структури, които искат да повлияят на вземането на решения от Путин чрез публични дискусии.

Основни изводи

  • Финансистът на Wagner Group Евгений Пригожин изглежда отново се ползва с благоволението на руския президент Владимир Путин, вероятно в резултат на неспособността на руската конвенционална армия да изпълни задачите, които Путин ѝ е поставил по време на зимната офанзива в Донбас. Степента на доверието и благосклонността на Путин към Пригожин засега не е ясна, но е вероятно Путин да е спрял усилията на руското МО да отмъсти на Вагнер, като е отказал на Вагнер подкрепления и боеприпаси.
  • Интервю с двама бивши бойци от групата на Вагнер за отношението им към украински деца и други цивилни и военнопленници допълнително подчертава как Вагнер е институционализирал систематичната бруталност като част от основния си начин на действие.
  • Интервюто на Gulagu.net с двамата бивши бойци на Вагнер предоставя ценна информация за структурата на силите на Вагнер и оперативното приоритизиране.
  • Московският градски съд осъди руския опозиционен активист Владимир Кара-Мурза на 25 години затвор по обвинение в държавна измяна заради критиките на Кара-Мурза към Кремъл и войната в Украйна.
  • Китайският министър на отбраната Ли Шанфу се срещна с руския президент Владимир Путин в Москва на 16 април и пое ангажимент да засили военния обмен и сътрудничеството между Русия и Китай. По време на посещението на Ли Путин продължи да полага усилия да представи Русия като равностоен партньор в областта на отбраната с Китай и тихоокеанска военноморска сила.
  • Новосформираният "Клуб на гневните патриоти" на бившия руски офицер и пламенен националист Игор Гиркин публикува свой манифест, насочен към защита на провоенните фракции в Кремъл от евентуален "саботаж" и "предателство".
  • Руските сили проведоха ограничени наземни атаки североизточно от Купянск и южно от Кременна.
  • Руските сили постигнаха допълнителни успехи в Бахмут и продължиха сухопътните атаки по линията Авдиевка - град Донецк.
  • Руските сили продължиха отбранителната подготовка в Южна Украйна.
  • Преминаването на Кремъл към електронно раздаване на призовки продължава да усложнява руските процедури за наборна военна служба.
  • Руските окупационни власти продължават да обсъждат предоставянето на руски паспорти в окупираните райони на Украйна.