Финансистът на групата "Вагнер" Евгений Пригожин може би използва влиянието си в руските медии, за да се представи като претендент за президентските избори в Русия през 2024 г.

Това се посочва в дневния анализ на ситуацията на фронта на Института за изследване на войната (ISW).

Собствената на Пригожин Федерална информационна агенция публикува интервю, което Пригожин е провел с руски журналисти от Russia Today, РИА Новости и Федерална информационна агенция на 14 март.

Това интервю беше забележително с уникалния си формат - по време на интервюто Пригожин сякаш имитираше начина, по който руският президент Владимир Путин снима своите хореографски организирани публични срещи, или за да се подиграе тихо на Путин, или за да внуши деликатно, че Пригожин може да стане президент на Русия като Путин.

Хореографията и постановката на интервюто на Пригожин поставят собственикът на ЧВК "Вагнер" в кадър на камерата на бюрото му срещу публиката по същия начин, по който обикновено се снимат срещите и фотосесиите на Путин.

Този стил на снимане е необичаен за Пригожин, тъй като публичните видеоизявления на Пригожин обикновено не използват такъв стерилен формат; Пригожин обикновено предпочита да се снима с широки кадри на бойното поле или в динамични, но режисирани видеоклипове, които се стремят да изглеждат откровени и груби.

Пригожин: Войната превъзпитава затворниците

Пригожин: Войната превъзпитава затворниците

5000 бивши затворници са помилвани след изтичане на договора с "Вагнер"

Пригожин използва това интервю и за да повтори предишните си аргументи за необходимостта от насаждане на твърдолинейна идеология в руските бойци и да намекне, че руското министерство на отбраната умишлено лишава групата "Вагнер" от артилерийски боеприпаси.

Възможно е Пригожин да се опитва да пародира кинематографичния стил на Путин като част от по-мащабна тролинг кампания за атака срещу Кремъл или да прави мълчаливи паралели между Пригожин и кабинета на руското президентство. Пригожин и преди е намеквал, че може да замени Путин. На 11 март Пригожин направи саркастично изявление, че ще се кандидатира за украинския президент през 2024 г. - изявление, което според известен руски учен, свързан с Кремъл, косвено насърчаваше наратива, че Пригожин ще се кандидатира на президентските избори в Русия, които също са насрочени за 2024 г.

На 18 януари Пригожин директно атакува президентската администрация на Путин и намекна, че някои служители, работещи там, са предатели, които искат Русия да загуби войната в Украйна - една от най-смелите атаки на Пригожин срещу Кремъл до момента.

Пригожин също така отрича твърденията на Кремъл, че Русия се бори с НАТО в Украйна, и поставя под въпрос дали в Украйна действително има нацисти, както Кремъл - и конкретно Путин - постоянно твърди.

Неотдавнашното поведение на Пригожин - независимо от намеренията му - развива сред руското общество мнението, че Пригожин има по-големи политически стремежи в Русия. Бившият руски офицер и осъден за военни престъпления Игор Гиркин (един от критиците на Пригожин) се пошегува на 26 март, че Пригожин е като Юлий Цезар, с тази разлика, че Юлий Цезар първо е постигнал военни победи, преди да агитира за политическото си израстване - вероятно визирайки неуспеха на Пригожин да изпълни съобщеното му обещание да превземе Бахмут до септември 2022 г.

ISW: Бахмут е кулминацията на конфликта между Пригожин и Кремъл

ISW: Бахмут е кулминацията на конфликта между Пригожин и Кремъл

Путин все повече предпочита лоялността пред компетентността

Високопоставени руски служители продължават кампанията, започнала през декември 2022 г., за създаване на вътрешни условия за продължителна война както в частен, така и в публичен план. На 28 март в. "Гардиън", позовавайки се на анонимни вътрешни източници, съобщи, че по време на частна вечеря през декември 2022 г. говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е казал на група представители на руския политически и културен елит, че "нещата ще станат много по-трудни" и че настоящата ситуация (по отношение на войната) "ще отнеме много, много, много време".

Във връзка с това руският министър на отбраната Сергей Шойгу посети на 28 март предприятия за производство на артилерийски снаряди в Челябинска и Кировска област и заяви, че през изминалата година производството на боеприпаси в Русия е нараснало значително, като обеща, че до края на годината производството на някои неуточнени артилерийски продукти ще се увеличи още седем-осем пъти.

Посещението на Шойгу в артилерийските заводи е последното от поредицата режисирани посещения на съоръжения на ВПК от различни руски официални лица и е част от съгласуваните усилия за представяне на руския ВПК като ефективен в навечерието на продължителни военни действия.

Руският бюджет продължава да отразява общите разходи за руската война в Украйна. На 28 март агенция "Блумбърг" съобщи, че Русия е засекретила безпрецедентно една трета от всички свои бюджетни разходи, и отбеляза, че засекретените разходи към 24 март са два пъти по-високи, отколкото през същия период на 2022 г.

"Блумбърг" установи също, че руските разходи за отбрана и сигурност са втората по големина бюджетна категория след разходите за социални програми.

"Блумбърг" заключи, че класифицираният дял от руския бюджет ще съставлява почти една четвърт от всички разходи за цялата 2023 г. и ще се дължи на увеличението на разходите, класифицирани като "други разходи в областта на националната отбрана".

Блумбърг: Пригожин се готви да прехвърли частната си армия в Африка

Блумбърг: Пригожин се готви да прехвърли частната си армия в Африка

Задълбочава се разрива с руското Министерство на отбраната

На 28 март руската медия РБК съобщи във връзка с това, че руското министерство на финансите планира да представи предложение за намаляване на броя на федералните държавни институции, подчинени на федералните органи, с цел да се повиши ефективността на управлението на бюджетните разходи.

Подобни манипулации на разходите подсказват, че Русия се опитва да намали разходите в различни сфери, за да подкрепи увеличените разходи за отбрана, като по този начин допълнително реагира на разходите, свързани с войната, и създава условия за продължителна война.

Руски и украински източници предполагат, че генерал-лейтенант Сергей Кузменко ще замени генерал-полковник Рустам Мурадов на поста командир на Източния военен окръг (ИВО).

Преди това Кузменко е служил като командир на 6-а комбинирана армия от 2015 г. до 2019 г., а неотдавна и като началник на катедра в Академията на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия.

Кузменко никога не е заемал командна длъжност, сравнима с ролята на командир на военен окръг, и назначаването му за командир на ИВО ще бъде необичайна стъпка. Руските военни власти съобщават, че са уволнили Мурадов поради неуспехите на бойното поле и значителните загуби в западната част на Донецка област, а Кузменко вероятно ще наследи очакванията да промени пълната липса на напредък в зоната на отговорност на ИВО в Украйна.

Силите на Група "Вагнер" вероятно са превзели индустриалния комплекс AZOM в северната част на Бахмут и продължават да постигат успехи в града. На 28 март руски военни блогъри широко твърдяха, че бойците на "Вагнер" са превзели комплекса AZOM и работят за прочистване на района от останалите украински сили.

Британското разузнаване: Пригожин и Шойгу инспектират фронта

Британското разузнаване: Пригожин и Шойгу инспектират фронта

Русия разглежда офанзивата при Въгледар като ключов начин за постигане на оперативно значим пробив в линиите на Украйна

Тези твърдения са в относително съответствие с наличните визуални доказателства за руското присъствие в комплекса AZOM. Геолокализирани кадри, публикувани на 26 март, показват военен кореспондент на руската медия РИА Новости, който се движи из територията на комплекса с видима лекота, което показва, че Вагнер вероятно контролира достатъчно голяма част от завода, за да приеме представители на медиите в относителна безопасност.

Основни изводи:

  • Силите на Wagner Group вероятно са превзели индустриалния комплекс AZOM в северната част на Бахмут и продължават да постигат успехи в града.
  • Руски и украински източници спекулират, че генерал-лейтенант Сергей Кузменко ще замени генерал-полковник Рустам Мурадов като командир на Източния военен окръг (ИВО).
  • Финансистът от групата "Вагнер" Евгений Пригожин може би използва влиянието си в руския медиен пейзаж, за да се представи като потенциален претендент на президентските избори в Русия през 2024 г.
  • Високопоставени руски служители продължават да създават вътрешни условия за продължителна война.
  • Разходите за руската война в Украйна вероятно ще продължат да отнемат значителна част от руския федерален бюджет.
  • Руските сили продължиха сухопътните атаки по линията Купянск-Сватове-Кремина.
  • Руските сили продължиха настъпателните операции във и около Бахмут и по фронтовата линия Авдийвка - град Донецк.
  • Руски източници твърдят, че украинските сили са провели локални наземни атаки в Запорожка област.
  • Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който се премахва горната възрастова граница за военнослужещите от Руската национална гвардия (Росгвардия), служещи в окупирана Украйна, до 1 януари 2026 г.
  • Руските окупационни служители продължават да полагат усилия за разширяване на руския бюрократичен и административен контрол върху окупираните райони на Украйна.
  • На 28 март беларуското министерство на външните работи потвърждава намерението на Беларус да приеме руски тактически ядрени оръжия в Беларус, както обяви руският президент Владимир Путин на 25 март.