Основателят на наемническата групировка ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин заяви, че повече от пет хиляди души са напуснали неговата компания след изтичане на договора и са били освободени от затвора след помилване, цитира думите му Руската служба на Би Би Си

Той твърди още, че в рамките на месец 0,31 процента от тях са извършили повторно престъпление, тоест над 15 души. Според Пригожин това е значително по-нисък процент на рецидив от средния сред руските затворници, които биват освобождавани след изтичане на наказанието.

"Мога да кажа с увереност: ние намалихме престъпността в Русия 10 пъти и възпитахме бившите затворници по-добре от пионерчетата в съветско време", коментира Пригожин.

Британското разузнаване: Затворниците от Вагнер официално на свобода

Британското разузнаване: Затворниците от Вагнер официално на свобода

Освободените затворници стават обществен проблем

От миналата есен Пригожин вербува затворници , за да ги изпраща в най-горещите точки на фронта в Украйна, обещавайки им щедра награда и помилване след шест месеца на фронта.

В резултат на това затворници, често без никаква подготовка и лошо въоръжени, бяха използвани за атака на укрепените позиции на Въоръжените сили на Украйна, което беше наречено "касапница". Според военни експерти броят на убитите руски затворници във войната се измерва в десетки хиляди.

Само през последните две седмици Би Би Си научи за смъртта на повече от 400 затворници. Съдейки по некролозите, повечето от тях са били участници в битките за Бахмут. Общо BBC успя да установи със сигурност имената на 2092 затворници от руски затвори, загинали по време на военните действия на територията на Украйна. Истинската цифра със сигурност е много по-висока.

ЧВК "Вагнер" вероятно ще получи забрана да набира нови затворници, като това ще усложни кадровите й проблеми.

Увеличаването на престъпниците със скорошен и често травматичен боен опит вероятно ще бъде основен проблем за руското общество на фона на войната в Украйна, предупреди британското военно разузнаване.

Белият дом: Над 30 хиляди вагнеровци са загинали в Украйна

Белият дом: Над 30 хиляди вагнеровци са загинали в Украйна

От тях 90 процента са затворници