Ежедневната сводка на британското разузнаване съобщава, че затворниците, воювали в състава на частната военна компания (ЧВК) "Вагнер" в Украйна, скоро ще бъдат помилвани, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Документите, издадени на освободените ветерани от "Вагнер", показват, че те са подписани след указ на руския президент Владимир Путин.

ЧВК "Вагнер" вероятно ще получи забрана да набира нови затворници, като това ще усложни кадровите й проблеми.

Увеличаването на престъпниците със скорошен и често травматичен боен опит вероятно ще бъде основен проблем за руското общество на фона на войната в Украйна, заключава британското военно разузнаване.

Затворниците – пушечно месо в офанзивата на Русия

Затворниците – пушечно месо в офанзивата на Русия

Отново голям прираст и на жертвите сред мобилизираните руснаци на фронта в Украйна

Припомняме, че много пъти е заявявано от самия Пригожин, че компанията му наемаше за бойните действия в Украйна затворници, включително с тежки присъди, на които е обещавана амнистия, ако са готови да се бият във войната на Путин. В руското общество това не се приема еднозначно и дори в официалните медии се появяват периодично коментатори, които засягат моралната страна на подобен похват. Преди няколко месеца се появиха коментари на недоволство, когато Путин награди посмъртно затворник с тежка присъда, проявил героизъм в битките в Донбас.

Тази практика обаче има и друга страна. Появиха се съобщения, че именно такива вербувани затворници понякога се предават лесно на украинските военни и използват войната, за да напуснат затвора. Един такъв военнопленник, разменен при един от многото обмени на пленници, бе убит по ужасяващ начин от хора на ЧВК "Вагнер" след като бе върнат в Русия. При друг случай затворник избяга от частта си с оръжие и откри стрелба в град Новошахтинск край Ростов-на-Дон, като уби един полицай и рани няколко други, преди да бъде заловен.

"Вагнер" освежава редиците си с 30 000 нови бойци до май

"Вагнер" освежава редиците си с 30 000 нови бойци до май

Пригожин доволен, че новите доброволците са в по-добра физическа форма от затворниците