Руската частна военна компания "Вагнер" планира да наеме близо 30 000 нови бойци до средата на май. Това събщи нейният основател Евгений Пригожин, цитиран от "Ройтерс".

Той посочи в аудиосъобщение в "Телеграм", че центровете за набиране на персонал на "Вагнер", които по негови думи са били открити миналата седмица в 42 руски града, наемат средно по 500-800 души на ден.

Бойците на Пригожин претърпяха тежки загуби по време на усилията на Москва за превземане на украинския град Бахмут, който се удържа от миналото лято в най-дългата и най-кръвопролитната битка във войната.

През януари Съединените щати изчислиха, че "Вагнер" има около 50 000 бойци в Украйна, от които 40 000 затворници, вербувани от Пригожин от руски затвори с обещание за безплатно помилване, ако оцелеят шест месеца.

Пригожин иска да превърне "Вагнер" в армия с идеология, бореща се за справедливост

Пригожин иска да превърне "Вагнер" в армия с идеология, бореща се за справедливост

Бойците на "Вагнер" имат важна роля в руската офанзива в Украйна

Украински официални лица твърдят, че около 30 000 от бойците на "Вагнер" са дезертирали или са били убити или ранени в сраженията.

Пригожин твърди, че кампанията по набиране върви по-добре, отколкото е очаквал, и доброволците са в по-добра физическа форма от затворниците, които той е приемал преди.

"До средата на май планираме да увеличим броя на бойците в нашите части с около 30 000", посочи той.

Пригожин води активна пиар кампания в продължение на месеци в опит да разгласи ролята на "Вагнер" в руската офанзива, като често негодуваше, че военното ръководство не гласува достатъчно доверие на групата му и дори се оплака, че тя е била лишена от боеприпаси - твърдение, което бе отречено от Министерството на отбраната.

„Вагнер“ има нужда от $1 млрд. на месец за офанзивата в Бахмут

„Вагнер“ има нужда от $1 млрд. на месец за офанзивата в Бахмут

Пригожин: Не е бизнес държава, която има газ, да не плаща боеприпасите