Ръководителят на руските наемни сили "Вагнер" заяви, че има амбиции да превърне частната си военна компания в армия с идеология, която да се бори за справедливост в Русия, съобщава Ройтерс.

Бойците на финансиста на "Вагнер" Евгений Пригожин, якои от тях осъдени, са начело на нападението в Източна Украйна от месеци, съсредоточавайки усилията си върху малкия град Бахмут, който Русия нарича Артьомовск и вижда като полезна трамплин за превземане на по-големи градове като Краматорск и Славянск .

След превземането на Артьомовск (Бахмут) ще започнем рестартирането. По-специално ще започнем да набираме нови хора от регионите, написа Пригожин в канала си в Telegram.

Частната военна компания Вагнер трябва да се превърне от частна, най-добрата армия в света, която е способна да защитава държавата, в армия с идеология. И тази идеология е борбата за справедливост, допълни той.

Пригожи посочи, че Вагнер е отворил центрове за набиране на наемници в 42 града, тъй като се стреми да попълни редиците си след тежки загуби в битките за Бахмут.

Бивш затворник, излежал девет години затвор за кражби и улични грабежи през 80-те години на миналия век, Пригожин излезе от сенките, за да придобие висок авторитет след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г. Но публичният му профил, политическото му влияние и пристрастието към богохулстването на висшето армейско ръководство разгневиха високите етажи на властта.

Навлизането в политическата сфера без изричното одобрение от Кремъл се разглежда като предизвикателство към системата, която президентът Владимир Путин създаде, откакто беше избран от Борис Елцин за негов наследник през 1999 г.

Пригожин отрича да има политически амбиции.

„Вагнер“ има нужда от $1 млрд. на месец за офанзивата в Бахмут

„Вагнер“ има нужда от $1 млрд. на месец за офанзивата в Бахмут

Пригожин: Не е бизнес държава, която има газ, да не плаща боеприпасите