Основателят на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин публикува още един видеоклип от Бахмут, в който разказва колко може да струва едномесечната офанзива на неговата групировка в този град.

Запитан дали сам би могъл да купи необходимите боеприпаси, от които наемниците му се нуждаят и за които се оплакват още от края на декември, Пригожин отговаря, че настъпващата група се нуждае от "приблизително 10 000 тона на месец".

"Килограм боеприпаси струва 50 долара, 10 000 тона струват 500 млн. долара. Ако прибавим и "високоточните", танковете, картечниците, ракетите и всякакви други неща, ще получим още 500 млн. Общо взето, един милиард", споделя Пригожин сметките си.

"Ако един бизнесмен има милиард, за да си купи боеприпаси, а държавата, която има газ, не му ги дава, значи това не е бизнес. Тъй като аз нямам политически амбиции, дайте ми боеприпасите."

Видеото с отговорите на тези въпроси на изданието "Глас народен" пресслужбата на Пригожин публикува като линк към друг канал в Телеграм. Сред въпросите има и такъв не смята ли, че частна военна компания трябва ама да си осигурява и плаща боеприпасите, както и дали няма договорка с укаринците да напусне бойното поле, за да избегне санкциите и те да бъдат свалени, като използва за претекст режисиран скандал с руските военни и служби.

Пригожин съобщи, че "Вагнер" контролира източната част на Бахмут

Пригожин съобщи, че "Вагнер" контролира източната част на Бахмут

Евгений Пригожин съощбава това тази сутрин

Пригожин записва друго видео от покрива на девететажна сграда на улица "Щедра" в източната част на Бахмут. Според заявката на самия Пригожин от видеото се вижда пететажна сграда, от която излиза дим и това е сградата на градската администрация. Пригожин твърди, че силите му се намират на 1,2 км от административния център.

Основателят на ЧВК "Вагнер" показа във видеото и бившите основни опорни пунктове на украинските въоръжени сили (ВСУ), откъдето те контролираха североизточната част на Артемовск. Той също така отбеляза, че украинците ще се опитат да започнат контранастъпление от северната част на града. Вчера Пригожин също заяви, че контраофанзивата на украинските части вече е започнала.

Пригожин: Украинската контраофанзива в Бахмут е факт

Пригожин: Украинската контраофанзива в Бахмут е факт

Украйна: Ситуацията в Бахмут се изостря

BBC определи геолокацията на мястото от видеото: зад него се вижда евангелската църква на улица "Горки", а река Бахмутка тече на около 700 метра от мястото на записа. В края на февруари Пригожин публикува няколко клипа, от територията на фабриката за шампанско в Бахмут, разположена на километър източно, което позволява да се прецени темпото на настъпление на наемниците при щурма на този град.

В ежедневната си сводка за хода на руско-украинската война разузнаването към британското министерство на отбраната съобщи, че през последните четири дни руските наемници са успели да установят контрол над по-голямата част от източната част на Бахмут, докато украинските въоръжени сили твърдо държат западната част на града, разделена от река Бахмутка.

Според военни анализатори руските жертви при щурма на Бахмут може да достигнат 30 000 души.

Миналата седмица Пригожин публикува и видео, на което си вижда как негови хора товарят ковчеци в камион и уверението, че всички загинали наемници се прибират грижливо у дома.