Съобщава се, че финансистът на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин прокарва политическите си стремежи, като се стреми да получи контрол над руска политическа партия. Руското опозиционно издание Meduza съобщи, че нарастващото сътрудничество на Пригожин с членовете на партията "Справедлива Русия — За истината" вероятно показва, че Пригожин се стреми да получи контрол над партията.

Meduza отбеляза, че четирима членове на партията са напуснали, за да създадат ново движение, като някои от тях посочват сближаването между лидера на партията Сергей Миронов и Пригожин като причина.

ISW счита, че застъпничеството на Миронов за признаване на "Вагнер" в Русия може да предизвика по-нататъшно разделение в Кремъл.

Това са част от основните изводи от дневния анализ за Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Два източника от Кремъл и един вътрешен човек от правителството на Санкт Петербург твърдят, че Пригожин се стреми към лидерска позиция в Петербургския клон на "Справедлива Русия - За истината", за да се конкурира с губернатора на Санкт Петербург Александър Беглов за влияние в града. Източници на Meduza твърдят, че преди това Пригожин се е интересувал от инвестиции в политическата партия "Родина" и може да се интересува от позиция на федерално ниво. Миронов от своя страна вероятно се опитва да възроди политическото си влияние и да използва Пригожин като покровител на политическите си амбиции. Събеседниците на Meduza посочиха, че администрацията на руския президент едва ли ще позволи на Пригожин да получи контрол над партията "Справедлива Русия — За истината" поради конфликта на Пригожин с служители на администрацията и с Беглов.

Британското разузнаване: С наемници от Крим Кремъл иска да удари Пригожин?!

Британското разузнаване: С наемници от Крим Кремъл иска да удари Пригожин?!

"Вагнер" е станал твърде голям дори и за Путин

Руското външно министерство (МВнР) директно отговори на критиките на финансиста на Евгений Пригожин относно програмата му за председателството на Русия в Съвета за сигурност на ООН (СС на ООН), отбелязвайки първия път, когато руска държавна институция официално отговори на критиките на Пригожин. Пригожин разкритикува работата на МВнР в Африка на 7 април, твърдейки, че руското МВнР не прави "абсолютно нищо" и че силите на "Вагнер" са изправени пред "огромни трудности" при взаимодействие с МВнР и други държавни институции в региона.

МВнР отговори на критиките на Пригожин на 9 април и заяви, че е готово да си сътрудничи с руския бизнес и предприемачи за насърчаване на руския бизнес в чужбина и че редица предстоящи събития под председателството на Русия в Съвета за сигурност на ООН са посветени на африканските проблеми.

След това Пригожин отговори на МВнР, поставяйки под въпрос способността му да решава проблеми чрез Съвета за сигурност на ООН и публикува списък от 15 въпроса, които според Пригожин изискват спешно обсъждане в Съвета за сигурност на ООН, повечето от които се отнасят до подкрепата за действията на Русия в Украйна и Африка.

Атаката на руското МВнР срещу Пригожин е продължение на усилията на Кремъл да дискредитира и подкопае Пригожин. МВнР, други руски правителствени институции и филиали на Кремъл вероятно се стремят да пресекат всякакви опити на Пригожин да спечели обществена или политическа подкрепа. Руското министерство на отбраната (МО) отказа да посочи силите на Вагнер като участници в битката при Бахмут, като вместо това се позова на "щурмови отряди".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков косвено обвини Пригожин в умишлено разкриване на конфликти между МО и "Вагнер".

Руският политолог Алексей Мухин, който участва в свързания с Кремъл дискусионен клуб Валдай и руските държавни медии, критикува Пригожин за преследване на политически цели, които застрашават силите на Вагнер в Бахмут.

Пригожин вероятно е критикувал дневния ред на руското МВнР в Съвета за сигурност на ООН в опит да се представи като способен държавник, способен да влияе на външните работи и да получи подкрепа от руската ултранационалистическа общност. Пригожин продължава да се опитва да се самовъзвеличи, като преувеличава ролята на силите на Вагнер в руските успехи в Украйна и използва известността си в руското националистическо информационно пространство, за да критикува руското правителство.

Руските блогъри категорично осъдиха повдигането на обвинение срещу руския военен лекар и член на "Съюза на доброволците от Донбас" Юрий Йевич за "дискредитиране на руските въоръжени сили", предполагайки, че широкото прилагане на този нов закон вероятно ще бъде нарастващ източник на недоволство сред провоенно информационно пространство. Съобщава се, че руските власти са обвинили Йевич по закона за дискредитация заради лекция по тактическа медицина, която е изнесъл пред служители на Росгвардия, за която някой е докладвал на властите като предлагаща "негативна оценка" на руските сили.

Йевич се сражава с милициите на Донецката народна република (ДНР) в Донбас след 2014 г. и беше част от "Съюза на доброволците в Донбас" след пълномащабното нахлуване през 2022 г.

Йевич стана популярен в провоенното руско информационно пространство с популяризирането и застъпничеството за прилагането на тактическата бойна медицина на бойното поле.

Няколко провоенни блогъри и коментатори се възползваха от новината за ареста на Йевич и критикуваха руските власти, че са се насочили към някой, когото смятат за истински руски патриот.

Много блогъри отбелязаха, че обвинението срещу Йевич ще се превърне в картбланш за руските власти да санкционират всеки руски войник, доброволец и патриот и поставиха под въпрос легитимността както на делото срещу Йевич, така и на самия закон.

Йевич вероятно е представил важна истина за състоянието на руската бойна медицина пред вътрешна аудитория и е бил арестуван за това. Ако Кремъл използва този закон, за да спре честните критики на представянето на руските сили или руското правителство дори по време на вътрешни дискусии, той е изложен на много висок риск от повтаряне на видовете фундаментални грешки, довели до провала на първоначалните руски планове и кампания през февруари 2022 г.

Руската държавна дума ще разгледа поправка в руския Наказателен кодекс, увеличаваща наказанията за държавна измяна и терористична дейност на 13 април.

Комитетът на Руската държавна дума по държавно строителство и законодателство одобри изменения в руския Наказателен кодекс, които въвеждат доживотни присъди за държавна измяна и увеличават присъдите лишаване от свобода за терористични дейности, включително провеждане на терористични дейности, подпомагане на терористични дейности, саботиране на транспортна и здравна инфраструктура и, организиране и участие в терористично общество.

Определението на руския Наказателен кодекс за държавна измяна вероятно е умишлено неясно, включително шпионаж, предаване на държавни тайни на чужди правителства или техни представители и предоставяне на финансова, логистична, консултантска или друга помощ на чуждестранни организации, участващи в дейности, насочени срещу руската държавна сигурност.

Подобни законодателни манипулации са част от по-големи вътрешни усилия за насърчаване на автоцензурата и кодифициране на условията за вътрешни репресии, както ISW съобщи по-рано.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу се срещна с беларуския президент Александър Лукашенко в Минск, Беларус, на 10 април. Шойгу и Лукашенко основно използваха срещата, за да повторят шаблонната реторика, която подчертаваше силата на руско-беларуското двустранно сътрудничество и обвиняваше НАТО и колективния Запад за заплаха за териториалната цялост на Беларус.

Лукашенко изрази своята благодарност, че Русия поддържа военно присъствие в Беларус и обвини Полша и Литва, че заплашват беларуските граници, докато Шойгу благодари на Лукашенко за предоставянето на беларуски полигони за обучение на руските войски.

Лукашенко настоява за гаранции за сигурността пред Шойгу

Лукашенко настоява за гаранции за сигурността пред Шойгу

Президентът припомня, че е договорено да се преразгледат всички договори и споразумения

Финансистът на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин разкритикува руското Министерство на отбраната (MO) за усилията му да набира затворници, вероятно в опит да рекламира текущите кампании за набиране на доброволци на "Вагнер". Пригожин отговори на медийно запитване относно набирането на затворници от руското МО на 18-месечни договори, заявявайки, че "Вагнер" пръв е наел затворници, защото се е смятало, че затворниците ще навредят на имиджа на руските конвенционални сили.

Пригожин подчерта, че осъдените на "Вагнер" са излежавали само шест месеца. Пригожин намекна, че руското министерство на отбраната ще третира затворниците по-лошо, отколкото частната военна компания, за да рекламира допълнително набирането във "Вагнер" и да дискредитира усилията на Министерството на отбраната за набиране на персонал. Инсинуацията изглежда странна, като се има предвид, че според съобщенията "Вагнер" е използвал затворници в човешки вълнови атаки, които са стрували живота на хиляди от тях. Местно издание в Екатеринбург съобщи, че "Вагнер" е създал мобилни пунктове за набиране на персонал в най-малко осем града в Свердловска област, предлагайки заплати от 240 000 рубли (около 2940 долара) с бонуси.

Пресслужбата на Пригожин публикува и обява за набиране на кандидат-доброволци на възраст от 21 до 60 години.

Съобщава се, че силите на "Вагнер" продължават да извършват военни престъпления, като обезглавяват украински военнослужещи в Бахмут. Руските потребители на социалните медии публикуваха кадри, показващи останките от глава на украински военнослужещ на острие в неуточнен район в Бахмут.

Потребителите на социалните медии си припомниха подобни случаи на черепи, монтирани на шипове в Попасна, Луганска област, където войските на "Вагнер" оперираха през пролетта и лятото на 2022 г.

Женевската конвенция забранява осакатяването и разграбването на мъртви тела по време на война.

Бойците от "Вагнер" опитали да купят оръжие от Турция

Бойците от "Вагнер" опитали да купят оръжие от Турция

Разкритието, че съюзник от НАТО може да е помагал на Русия във войната ѝ срещу Украйна, може да се окаже взривоопасно

Руските федерални субекти продължават да разширяват усилията си за набиране на местни доброволци. Руска медия съобщи, че властите в Москва са пуснали онлайн уебсайт за набиране на доброволци, рекламиращ договор за жители на Москва.

Ръководителят на Република Башкортостан Радий Хабиров заяви, че републиката разглежда предложения за формиране на още един доброволчески мотострелков полк и обяви изпращането на доброволческия батальон "Ватан" в Украйна в близките дни.

Местно издание на Хабаровския край съобщи, че в района се набират кадри за доброволческите батальони "Хабаровск" и "Кофра". Изданието отбелязва, че доброволческият батальон Хабаровск е отворен за всички цивилни със или без военно обучение, докато батальонът за сигнализация "Кофра" набира доброволци с предишен опит в областта на сигнализацията или цивилен професионален опит на полето. Властите в Хабаровския край планират да формират пехотен батальон с минометни елементи и оператори на безпилотни самолети.

Руски източници се оплакаха от посредственото представяне на руския доброволчески отряд "Невски" - оплаквания, които вероятно се отнасят и за други руски доброволчески батальони, действащи в Украйна. Руски блогър твърди, че доброволческият отряд "Невски", който сега се нарича бригада, е извършил посредствени атаки срещу украински позиции през минно поле без броня и артилерия.

Блогърът твърди, че в отряда има професионални военнослужещи, но много военнослужещи по договор напускат частите си. Блогърът публикува и кадри, на които се вижда как един военнослужещ от Невски случайно стреля по друг руски военнослужещ.

Невският отряд продължава да набира персонал за различни длъжности.

Руските бизнесмени и персонал продължават да експлоатират руските военни усилия в своя полза. Московският градски съд отмени международната заповед за руския бизнесмен Александър Дагуци, който според съобщенията е прехвърлил 24 милиона долара в чужбина, след като се е присъединил към 108-ми гвардейски Кубански казашки десантно-десантен полк.

Руски канал в Telegram твърди, че руски военнослужещи и частни военни компании участват в незаконен обмен на оръжие и продават оръжие на местните жители в руските гранични райони.

Руските официални лица и окупационните власти продължават да депортират деца в Русия под прикритието на медицински, рехабилитационни и доброволни схеми за евакуация. Главната прокуратура на Украйна издаде известие за подозрение срещу базирана в Крим бизнесдама по обвинения, че е помогнала за депортирането на 1000 украински деца и 64 настойници в Севастопол, Крим, под прикритието на туризъм и доброволна евакуация.

Посланикът на Луганската народна република (ЛНР) в Русия Родион Мирошник заяви на 10 април, че Русия е върнала 10 украински деца и техните майки в Хорловка, Луганска област, след като се съобщава, че са получили медицинска помощ в санаториума Клязма в Московска област.

Украинският информационен бюлетин Suspilne Novosti на 10 април сподели историята на 16-годишно момче, което руските сили са транспортирали незаконно в лагер за политическо превъзпитание, след като е прекарало две седмици почивка в санаториума "Мечта" в Евпатория, Крим.

Suspilne Novosti разшири съобщенията, че руските окупационни власти продължават да промиват мозъците на украински деца в лагери за превъзпитание в Русия, принуждавайки ги да изоставят своята украинска идентичност и вместо това да показват проруски настроения.

Ръководителят на ЛНР Леонид Пасечник заяви на 9 април, че окупационните власти са извършили професионални медицински прегледи на повече от 94 000 украински деца в окупираната Луганска област, хиляди от които руските окупационни служители оттогава са депортирали в Русия за лечение.

Украинският вицепремиер Ирина Верешчук заяви на 10 април, че Русия държи незаконно 4396 депортирани украински деца в Русия и обяви, че Украйна формира международна коалиция за връщането на децата в Украйна.

Руските федерални субекти продължават да формализират подобни на патронажи партньорства в опит да доведат стандарта на живот в окупираните територии до руския стандарт. Министърът на здравеопазването на Русия Михаил Мурашко обяви, че Геническата централна районна болница в Херсонска област ще стане водещото лечебно заведение в окупираната Херсонска област. Мурашко заяви, че Краснодорският край е отпуснал 200 милиона рубли (около 2,5 милиона долара) за спонсориране на ремонти и закупуване на модерно медицинско оборудване. Мурашко набеляза мерки до края на 2023 г. ремонтът на старите и изграждането на нови сгради на обекта да приключи.

Руските и беларуските сили продължиха бойната подготовка в Беларус на 9 и 10 април. Беларуското министерство на отбраната (МО) публикува кадри и изображения на беларуски сили, провеждащи учения като част от текущата проверка на бойната готовност.

Украинският генерален щаб отбеляза на 10 април, че някои неуточнени руски части продължават да служат на беларуска територия, но повтори, че няма признаци за формиране на руска настъпателна група в Беларус.

Центърът за украинска съпротива цитира беларуски партизани на 10 април, които съобщиха, че руските сили се обучават с беларуската 38-а отделна гвардейска въздушно-щурмова бригада на полигона Брест в Брестка област и че има нарастващи търкания между руските и беларуските сили по време на обучението.