Създадена в окупирания от Русия Крим през 2022 г., частна военнизирана формация - милиция "Конвой" получава все по-голяма публичност в социалните медии, тъй като набира бойци.

Възходът на новата руска милиция идва в момент, когато Кремъл се опитва да насърчи появата на други наемнически групи, които да се конкурират с "Вагнер", станала твърде мощна за руското отбранително ведомство, според доклади на западното разузнаване.

На 4 април, два дни след като в Санкт Петербург беше убит руски ултранационалистически блогър, свързан с милицията "Група Вагнер", британското военно разузнаване публикува ново предупреждение в своя акаунт в Twitter.

"Русия вероятно се стреми да спонсорира и развива алтернативни частни военни компании (ЧВК), които в крайна сметка да заменят ЧВК "Група Вагнер" в нейната значителна бойна роля в Украйна", се казва в ежедневния брифинг на британското отбранително разузнаване.

Това беше ранно официално предупреждение за най-новото развитие на конфликта, който навлезе в своята втора година след пълномащабната руска инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г.

Макар че в актуализираната информация на британското разузнаване не се посочват никакви нови милиции, руските разследващи журналисти в изгнание вече бяха на работа, като идентифицираха нова наемническа група, възникнала от Крим - украинския полуостров, който падна под контрола на Москва през 2014 г.

"ЧВК "Конвой" е сравнително нова частна военна единица. Нейният канал в Telegram под същото име е създаден през ноември миналата година", отбелязва iStories (Важни истории), базиран в Латвия уебсайт за разследващи новини, основан от група награждавани руски журналисти в изгнание.

Пригожин не вижда признаци за изтегляне на украинските сили от Бахмут

Пригожин не вижда признаци за изтегляне на украинските сили от Бахмут

"Врагът не отива никъде"

Създаването на военизираната група "Конвой" става на фона на все повече съобщения за това, че шефът на "Вагнер Груп" Евгений Пригожин е попаднал в полезрението на старата гвардия на Кремъл след честите си изказвания срещу начина, по който руското отбранително ведомство се справя с конфликта в Украйна.

Убийството на руския ултранационалистически блогър Максим Фомин - по-известен с псевдонима си "Владен Тартарски" - в кафене в Санкт Петербург разкри нарастващите рискове за сигурността в Русия.

Въоръжаването на частни лица под ръководството на цивилни началници за водене на война в Украйна застраши монопола на руската държава върху бойни групи на олигарси, а появата на нова наемническа група може да бъде смразяващ сигнал за националната сигурност на Русия.

Макар че "Вагнер груп" играе централна роля в руската атака в Украйна, през последните седмици "Конвой" придоби популярност и може да се превърне в нов подизпълнител във войната на Кремъл срещу Киев.

Пригожин обвини губернатора на Санкт Петербург за смъртта на Татарски

Пригожин обвини губернатора на Санкт Петербург за смъртта на Татарски

Основателят на "Вагнер" се бори за власт

Човекът, който е в основата на новата група за милиция, е Сергей Аксьонов, ръководител на подкрепяната от Кремъл администрация в Крим. Роден през 1972 г. в Молдова, докато тя е съветска република, Аксьонов е бизнесмен, заподозрян във връзки с организираната престъпност. През 2014 г., малко след руското анексиране на Крим, Аксьонов - понякога наричан "Гоблин" по гангстерския си прякор - внезапно придобива известност, когато руският президент Владимир Путин го назначава за ръководител на новата администрация на полуострова.

След нахлуването в Украйна през февруари 2022 г. Аксьонов създава милицията "Конвой" в края на миналата година, според iStories. Докладът включваше снимки на Аксьонов, облечен в ансамбъл от чино-парка в цвят каки, който "консултира позициите на "Конвой"" в Крим.

Това не е необичайно развитие за Русия, според Лукас Обен, директор на изследванията във Френския институт за международни и стратегически въпроси (IRIS). "В Русия частните милиции не са новост. Освен Евгений Пригожин, който създаде "Вагнер" през 2014 г., имаме и милицията на чеченския лидер Рамзан Кадиров. Тези "предприемачи на влияние" - политици или олигарси - подкрепят режима и разпространяват своето влияние и това на Русия в международен план", отбелязва Обин.

Подробностите за организационната структура и работата на новата милиция все още са откъслечни. В профила си в Telegram "Конвой" неотдавна стартира няколко кампании за набиране на персонал, за да разшири редиците си. По предварителна оценка броят на бойците на милицията "Конвой" е 300 души, според iStories, и те действат в Крим и южната украинска област Херсон.

Според бивш член на "Конвой", интервюиран от iStories, наетите мъже подписват два договора: един с "Конвой" и друг с руското министерство на отбраната. Всеки боец печели около 2500 долара на месец. На тези, които служат цяла година, се обещава и земя в Крим или Абхазия - окупирана от Русия грузинска територия.

На този етап е трудно да се прецени каква роля би могъл да играе "Конвой" в Украйна, докато "Вагнер" все още привлича всички налични ресурси и медийно внимание. Но появата му идва в момент, когато наемниците от "Вагнер" се борят да преодолеят украинската съпротива в Бахмут на фона на постоянните съобщения, че Кремъл се опитва да намали "доминиращата роля" на милицията на Пригожин във войната.

Пригожин призна и за загуби в Бахмут

Пригожин призна и за загуби в Бахмут

Все пак твърди, че украинската армия там била унищожена

С около 50 000 активни бойци в Украйна в средата на декември, повечето от които наети от руски затвори, "Вагнер" изглежда е незаменим помощник на руската армия, която отчаяно се нуждае от нови попълнения, тъй като Киев се готви за мащабна контраофанзива.

Засега няма признаци за зараждащо се съперничество между двете военизирани групи. От една страна, отношенията между Аксьонов и Пригожин изглеждат отлични. Преди няколко месеца Аксьонов заплашва да приложи смъртно наказание към руски служители, които не желаят да изпращат боеприпаси на опълченците на "Вагнер". Инициативата му беше горещо приветствана от Пригожин.

Освен това военният командир на "Конвой" е близък сътрудник на Пригожин, според доклад на разследващия уебсайт Bellingcat. Константин Пикалов - известен още като "Мазай" - е не друг, а бившата дясна ръка на Пригожин и е ключова фигура в дейността на Групата "Вагнер" в Централноафриканската република.

"Днес не е известно дали двамата мъже са в конфликт. Въпреки това това умножаване на частните въоръжени групи показва, че в руските силови кръгове има разногласия", отбелязва Обен. "Руското правителство така или иначе вече не разполага с възможност за избор. Армията е в трудно положение и тези милиции се явяват като алтернатива".

ISW: Със знаково интервю Пригожин даде заявка за Кремъл

ISW: Със знаково интервю Пригожин даде заявка за Кремъл

Москва готви руския елит за продължителна война

Двете милиции биха могли да съжителстват напълно добре, стига да обслужват интересите на Кремъл. "Властта на Путин е опортюнистична власт, в която всички средства са добре дошли", казва Обин. "Н, дори ако става дума за ситуация, която може да изглежда нестабилна".