Украйна сравни Русия с "Ислямска държава", след като в интернет се появи видео, показващо как руски войници обезглавяват украински пленник с нож, съобщава "Ройтерс".

На видеоклипът, разпространен в социалните мрежи, се вижда как мъж в униформа обезглавява друг мъж, носещ на ръката жълтата лента, която е използвана от украинските войници.

До момента Москва не е излязла с официален коментар, но в миналото тя многократно е отричала нейни военнослужещи да извършват зверства по време на войната.

"Има нещо, което никой в ​​света не може да пренебрегне - колко лесно убиват тези зверове", заяви украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщение.

"Ще има правна отговорност за всичко. Поражението на терора е необходимо", категоричен бе той.

ОССЕ откри доказателства за военни престъпления на Русия в Украйна

ОССЕ откри доказателства за военни престъпления на Русия в Украйна

Установени са и нарушения от украинска страна

Украинският външен министър Дмитро Кулеба написа в Туитър: "Ужасяващо видео на руски войници, обезглавяващи украински военнопленник, се разпространява онлайн".

Абсурдно е Русия, която е по-лоша от "Ислямска държава", да председателства Съвета за сигурност на ООН, подчерта той, имайки предвид поетото от Москва ротационно председателство на Съвета за сигурност на ООН по-рано този месец. "Руските терористи трябва да бъдат изгонени от Украйна и от ООН и да бъдат подведени под отговорност за своите престъпления", категоричен бе той.

Бойци от "Ислямска държава" в Ирак и Сирия станаха известни с разпространението на видеоклипове на обезглавяване на пленници, докато контролираха части от тези страни в периода от 2014-2017 г.

Украинската служба за вътрешна сигурност съобщи, че е започнала разследване за предполагаемо военно престъпление във връзка с видеото.

"Вчера в интернет се появи видео, на което се вижда как руските окупатори проявяват зверската си същност - жестоко измъчват украински пленник и му отрязват главата", съобщиха от службата в "Телеграм".

Русия финансирала мрежа от десетки стаи за изтезания в Херсон

Русия финансирала мрежа от десетки стаи за изтезания в Херсон

Нови доказателства сочат, че килиите за мъчения са планирани от Москва