Западните страни превърнаха в безотговорна политическа демагогия дискусията, започнала по време на заседанието на Съвета за сигурност на ООН под руското председателство. Това се казва в коментар от вторник на официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитиран от ТАСС.

Със съжаление се налага да констатираме, че западната "тройка" от постоянни членове на Съвета за сигурност отново си позволи антируски нападки и масови обвинения в кризата около Украйна, създадена от тях с подкрепата на други евроатлантически съюзници. Така, противно на конструктивното отношение на мнозинството от членовете на Съвета за сигурност и включилите се в дискусията делегации на други държави-членки на ООН, започналата по същество и доста професионален начин дискусия се сведе до безотговорна политическа демагогия. Тя бе насочена към допълнително дискредитиране на Руската федерация и други държави, които все още са в състояние да устоят на неоколониалните амбиции на "колективния Запад", се казва в коментара.

Съобщава се, че първото централно събитие в рамките на руското председателство на Съвета за сигурност на ООН беше открит дебат за рисковете от нарушаване на задълженията за междудържавни военни доставки и доставки с двойна употреба.

50 държави с декларация срещу руското криво огледало в СС на ООН

50 държави с декларация срещу руското криво огледало в СС на ООН

На заседание на СС на ООН чрез видеовръзка говори Мария Лвова-Белова

"Както показа дискусията, подходите на Руската федерация по този въпрос се споделя от много държави-членки измежду съюзниците, традиционните партньори и съмишленици на нашата страна, преди всичко Беларус, Китай, Индия, Иран, Бразилия и редица на други страни в Азия, Африка и Латинска Америка", каза Захарова.

Речта на срещата, както каза официалният представител на руското външно министерство, беше за стриктното спазване от страните на задълженията по основните международни инструменти в областта на контрола на военната продукция.