Повече от 50 държави, както и Европейският съюз, направиха съвместно изявление в отговор на организираното от Русия заседание на Съвета за сигурност на ООН, на което чрез видеовръзка говори Мария Лвова-Белова, руският омбудсман за децата, която е с издадена заповед за арест от МНС за извършването на военни престъпления. Ситуацията обобщава BBC.

Пълният текст на декларацията е публикуван на уебсайта на френската делегация в ООН. България също се е присъединила към документа

"Руската федерация ще се стреми да представи действията си в Украйна като съответстващи на международното право, стандартите за правата на децата и плана за действие за децата във въоръжени конфликти. Но това е възможно най-далеч от истината", се казва в изявлението, след което се изброяват фактите за извеждането на 1500 украински деца от окупираните територии в Русия (като източник на тази цифра се посочва украинското правителство) и фактът, че Международният наказателен съд е издал заповеди за арест на Лвова-Белова и лично на президента Путин в тази връзка.

"Колкото и дезинформация да разпространява Руската федерация, не е възможно да се отрече истината или да се предпазят лицата от отговорност за тези престъпления", се подчертава в изявлението.

Към декларацията са се присъединили и някои държави, които не винаги подкрепят Украйна по друг начин, като Грузия и Южна Корея.

Речта на Льовова-Белова не беше излъчена на уебсайта на ООН по искане на Великобритания (по-късно посланикът на САЩ Линда Томас-Грийнфийлд заяви, че и Вашингтон е подкрепил искането). Русия организира алтернативно излъчване в YouTube.

Западните посланици не присъстваха (което не е необичайно за такава среща на сравнително ниско ниво), а по-нископоставени дипломати от Обединеното кралство, САЩ, Албания и Малта демонстративно напуснаха залата веднага щом Лвова-Белова се появи на екрана.

АФП уточнява, че представителите на останалите 11 държави не са го направили, а сред тях са Франция, Япония и Швейцария.

След като речта на Лвова-Белова приключи, дипломатите се върнаха в залата и осъдиха действията на Русия и лично на официалния представител на Русия.

"Русия твърди, че защитава тези деца. Но вместо това тя води пресметлива политика, която цели да заличи украинската идентичност и държавност", цитира Ройтерс британската дипломатка Асима Гази-Буйон.

"Организирахме срещата си, за да кажем истината за тази ситуация от първа ръка, от тези, които са пряко замесени. Именно за това са предназначени неофициалните заседания на Съвета за сигурност по формулата "Ария". Но вие не искате да чуете и да чуете това", заяви на срещата руският посланик Василий Небензя, цитиран от ТАСС.