Бил Клинтън заяви, че още през 2011 г. е разбрал, че е "само въпрос на време" Владимир Путин да предприеме действия по отношение на Украйна, съобщава "Файненшъл таймс".

Това се е случило след смразяваща дискусия с руския държавен глава в Давос, Швейцария.

Клинтън посочи, че по време на тази среща Путин е отхвърлил споразумение с посредничеството на САЩ, договорено от неговия предшественик Борис Елцин, за зачитане на територията на Украйна в замяна на това Киев да се откаже от ядрения си арсенал от съветско време.

"Владимир Путин ми каза през 2011 г. - три години преди да превземе Крим - че не е съгласен със споразумението, което сключих с Борис Елцин", спомня си бившият американски президент. "Той каза: "Не съм съгласен с това. Не го подкрепям. И не съм обвързан с това". И от този ден нататък знаех, че е само въпрос на време", обясни Клинтън в съвместна изява със съпругата си Хилъри - бивш държавен секретар и кандидат за президент.

Politico: След победа над Русия в Украйна, погледнете към Чечня

Politico: След победа над Русия в Украйна, погледнете към Чечня

Що се отнася до чеченските доброволци, Украйна е само началото на битката срещу Русия

Семейство Клинтън призоваха Запада да засили подкрепата си за Украйна и заявиха, че Киев може да надделее, ако получи достатъчно оръжия и боеприпаси. Те предупредиха, че неуспехът в подкрепата за Украйна ще насърчи не само Путин, но и президента на Китай Си Дзинпин.

Военните неуспехи на руските сили в Украйна и решителният отговор на Запада на инвазията на Москва са възпрели кампанията на Си за връщане на Тайван към своята територия, която може да е била в по-напреднал етап, отколкото се смята, посочи Хилари Клинтън.

"Си видя това. И мисля, че преди руската инвазия имаше голям шанс той да настъпи в Тайван след две до три години. Смятам, че този график е отложен", отбеляза тя.

Тя сподели недоверието на съпруга си към Путин, чиято зловредна намеса тя обвини за изненадващото си поражение от Доналд Тръмп на президентските избори през 2016 г.

"Путин води това, което смята за праведна борба за подкопаване на западната демокрация и възстановяване, доколкото може, на Руската империя. Така че той няма да спре", изрази увереност Хилари Клинтън.

Украйна посочи десет основни победи за една година война

Украйна посочи десет основни победи за една година война

Поставя се акцент върху успешната съпротива срещу нашествениците

По нейни думи, за да сложи край на военните действия, Украйна трябва или да победи Русия, или поне да си върне територията, загубена на изток след инвазията на Русия през миналата година.

"Те се нуждаят от лост. Не бих му се доверила на масата за преговори при никакви обстоятелства, освен ако украинците - подкрепени от нас - имат достатъчно лостове за влияние", подчерта тя.

Относно политиката на САЩ Бил Клинтън заяви, че рискът от фалит поради отказа на контролирания от републиканците Конгрес да повиши тавана на дълга е "безумие" и САЩ трябва да плащат сметките си.

"Това не трябва да е политически футбол", категоричен бе той за тавана на дълга. "От друга страна, ще трябва да покажем повече фискална дисциплина през следващите години".

При успех на контраофанзивата Украйна е готова да преговаря с Русия за Крим

При успех на контраофанзивата Украйна е готова да преговаря с Русия за Крим

Киев обаче не изключва освобождаване на полуострова и с военни средства